GH 2022-2 Kiek Naw Steek van de burgemeester

Paul  Verhees  (tekst  en  foto)

In april trof ik burgemeester Michiel van Veen met zijn echtgenote tijdens de historische optocht die toen van de Heilige-Geestlaan naar het Boerenbondsmuseum trok. Hij was goedgemutst, dus hij vond het prima dat ik het echtpaar op de foto zette. De burgemeester droeg een tweekantige steek, een bicorne. Niet zo-een als Napoleon, die de flappen voor en achter had omgeslagen, maar eentje waarvan de randen aan de zijkanten omhoog stonden. Nou kan ik een stekelige opmerking maken over de driekleur op de steek, die me doet denken aan een omgekeerde Russische vlag of aan de Servische vlag. Maar dat doe ik niet. De steek behoorde vooral in de negentiende eeuw – tegenwoordig nog zelden – bij veel ambtskostuums, dus ik vermoed dat de burgemeester ons in de sfeer van de historische optocht mee terug in de tijd wilde nemen. Dat brengt me op een andere gedachte. Wie is eigenlijk de oude burgemeester van Gemert-Bakel: de man met die negentiende-eeuwse steek, of de Jan die woont in het voormalige kruidenhuis dat tussen de heer en mevrouw Van Veen door in de verte te zien is?

Voor tekst met PDF met afbeeldingen