GH-2022-1 Kiek Naw Cascade in de Peelseloop

Paul Verhees (tekst en foto)

Veel Gemertenaren zagen hun eerste waterval tijdens een schoolreisje naar Coo in de Belgische Ardennen. Met een hoogte van 15 meter blijft hij een tikkeltje achter bij ’s werelds hoogste: de 1979 meter hoge Ángelwaterval in Venezuela. Ook bij andere bezienswaardige watervallen zoals de Victoria Watervallen op de grens van Zimbabwe en Zaïre en Niagara Falls op de grens van Canada en de VS valt Coo in het niet.
Er is nog iets met Coo: die waterval is aangelegd! In de vijftiende eeuw lag er weliswaar al een kleine waterval, maar in de zeventiende eeuw hebben monniken van het abdijvorstendom Stavelot-Malmedy een grote waterval in het riviertje de Amblève gebouwd.

Ja, hallo! Als het dan toch niet gaat om de hoogste en als ie toch kunstmatig mag zijn aangelegd, dan kun je je als school dat busreisje naar de Ardennen besparen. Wandel eens met de leerlingen naar de Peelseloop tussen de Deelse Kampen en de Wind. Daar ligt in een mooi stukje natuur onze eigen Gemertse cascade. En over dat potje met vet kun je ook lopend zingen.

Voor tekst in PDF met afbeeldingen