GH 2022-1 Karin Snijders, een veelzijdig kunstenares

Paul Verhees

De omslagen van Gemerts Heem worden dit jaar geïllustreerd met werken van de Gemertse kunstenares Karin Snijders (1975). In 2020 ontving ze de Gouden K, die jaarlijks door de Stichting Kunstweek aan maximaal tien Nederlanders wordt toegekend voor hun verdiensten in de wereld van de beeldende kunst.

Karin Snijders werkt als kunstenaar en docent beeldende vorming, onder meer bij KunstLokaal. Ook zet ze zich in voor de organisatie van de Open Atelierroute in Gemert, de Kunstmarkt, Kunst op Locatie, Kunstflits, Kunstfunen de CKV-dagen voor voortgezet onderwijs.

Snijders is zich na haar opleiding aan het SintLucas-instituut in Boxtel verder gaan bekwamen in de grafiek. Na jaren ervaring inde traditionele vormen van grafiek zoekt zij nu de uitdaging in het bedenken van nieuwe vormen van grafiek en combinaties van grafieken andere vormen van kunst en materialen. Haar werk bestaat uit linoleumdrukken, monoprinten, touwwerken, schilderijen en werken van bijenwas.

Over de keuze van haar onderwerpen zegt ze: “De mens in al zijn verscheidenheid intrigeert me. Daarom maak ik veel portretten.” Imperfectie boeit haar. Ze laat zich daardoor inspireren. “Ik heb een voorliefde voor rauwe randjes, losse draadjes en grove oppervlakten en dat zie je terug in mijn werk.”

De redactie van Gemerts Heem koos voor de voorpagina’s van de kwartaalnummers haar werken Lente, Zomer, Herfst en Winter. Dit zijn vrouwenportretten die ze maakte met touw.

Mandala van Karin Snijders. (ReproductieAdri van Daal)

Voor tekst in PDF met afbeeldingen