GH-2021-02 Graf van Jan van Gemert en Riek Boesewinkel

Cas Jamin

Een bijzonder graf voor de vader van de moderne kunst in Gemert en zijn vrouw, textielkunstenares.

Het graf van Jan van Gemert (1921-1991) en Riek (Rick) Boesewinkel (1931-1993) was voorheen te vinden op het kerkhof van de kerk van Sint-Jans Onthoofding in Gemert. Op beeldmateriaal – eerder verschenen in Gemerts Heem (nr 2 in 2007) en bij Omroep Centraal (Mysterie 21) – is te zien hoe het eruitzag. Tegenwoordig wordt de grafsteen met fraai mozaïekwerk door de familie bewaard.
De eigentijdse vormgeving springt meteen in het oog. Aan de voorzijde van de grafsteen prijkt een abstracte voorstelling in felle kleuren: ‘zo kleurrijk en abstract als een mensenleven.’ Het mozaïek is gemaakt van Italiaanse tegeltjes. Aan de achterzijde van de steen is een mozaïek in pastelkleuren te zien, gevormd uit grove tegelfragmenten en gelegd in een patroon dat doet denken aan terrazzo. Daarboven staat in mozaïeken blokletters ‘J v Gemert’. De kunstig bewerkte grafsteen rustte oorspronkelijk op een sobere zerk. Die werd omlijst door een rand van kiezeltjes en getooid met middelgrote kiezelstenen.

Op de zerk bevond zich een gedenkplaatje. Daarop stond in donkerblauwe, mozaïeken blokletters: Jan v. Gemert 3.6.1921_11.9.1991 Riek Boesewinkel 4.10.1931_4.2.1993. Het graf werd ontworpen en gemaakt door Jans tweede vrouw, Rick Boesewinkel. Als textielkunstenares had zij ervaring met visuele expressie. Een broer van Jan, Toon van Gemert, hielp bij de verwerking van het beton.

Voor tekst in PDF met afbeeldingen