Verstappen, Wim (1937 - 2004)

film- en televisieregisseur, filmproducent en scenarioschrijver

Wim Verstappen 934-1312

Wim Verstappen werd geboren te Gemert op 4 mei 1937 en overleed te Amsterdam op 24 juli 2004. Wim Verstappen bracht zijn jeugd door op Curaçao. Hij begon in 1961 aan de Filmacademie te Amsterdam, en debuteerde in 1966 met De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katus naar het land van Rembrandt. Kort nadat Nicolai van der Heyde, Gied Jaspars en de Surinaams/Nederlandse regisseur Pim de la Parra in 1964 het filmblad Skoop hadden opgericht trad Verstappen toe tot de redactie, omdat het eerste nummer een artikel tekort kwam. Vanaf 1966 regisseerde en produceerde hij films met De la Parra, vanaf 1967 onder de firmanaam Scorpio Films. In de jaren zeventig werd het duo bekend als ‘Pim & Wim’. Ze leverden de ene Nederlandse speelfilm na de andere af, waaronder Blue Movie (1971) met expliciete seksscènes, die de afschaffing van de Nederlandse filmkeuring voor volwassenen veroorzaakte. Het bracht geld in het laatje voor moeilijker te realiseren, persoonlijke films van het duo. Voor Verstappen was dat Dakota (1974), die altijd zijn lievelingsfilm is gebleven; De la Parra maakte later Wan Pipel (1976).

Nadat Scorpio Films wegens meningsverschillen en schulden was opgeheven, regisseerde Verstappen onder meer Pastorale 1943 (1978), en Het verboden bacchanaal (1981), naar de gelijknamige romans van Verstappens geliefde schrijver Simon Vestdijk. De eerste film, over de knulligheid van het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, was een groot succes en trok ruim 1 miljoen bezoekers, maar Het verboden bacchanaal bleef hier ver bij achter en werd neergesabeld door de kritiek. Verstappen viel in 1983 nog in als regisseur van De Zwarte Ruiter nadat Ruud van Hemert was afgehaakt, en regisseerde in 1987 De Ratelrat, maar beide films flopten.

Hierna maakte Verstappen geen nieuwe films. Hij ging zich toeleggen op het veilig stellen van de rechten van filmmakers. Verstappen was bedenker en oprichter van de auteursrechtenorganisatie Sekam. Ook zijn lobby voor het behouden van de aftiteling van op televisie vertoonde films was succesvol.

In 1992 ontving Verstappen uit handen van Sylvia Kristel de Dutch Filmmuseum Award voor zijn verdiensten voor de Nederlandse filmindustrie, en in 1995 ontving hij een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre.

Wim Verstappen overleed op 67-jarige leeftijd in zijn woning te Amsterdam aan nierkanker. Op 29 juli 2004 werd hij gecremeerd in crematorium Westgaarde te Amsterdam.

Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Verstappen