Langgevelboerderij Lodderdijk 33

Langgevelboerderij, gebouwd in 1889, in opdracht van de heren Van Erp.

Boerderij uitgevoerd in handgevormde baksteen, voorzien van een gepleisterde plint, onder een zadeldak gedekt met Hollandse pannen. De gevel heeft onder de dakrand een tandlijst met muizentand.

Het woongedeelte is drie travee├źn breed en heeft aan weerszijden van de deur een T-raam met brede uitstekende vensterbank, bovenlichten zijn voorzien van roedeverdeling, gevuld met kathedraalglas. Naast de deur is een gevelsteen in het metselwerk aanwezig met opschrift JOHAN EN ANTOON/VAN ERP/18 2-3 98.

In het stalgedeelte zijn kleine getoogde raampjes zichtbaar en een dubbele getoogde poort.

De zij- en achtergevel hebben op de begane grond ramen als in de voorgevel, verder zijn in de achtergevel een staldeur en getoogde poort aangebracht. De top van de zijgevel is uitgevoerd in machinale baksteen en heeft vierruits schuiframen. Boven de deur en ramen zijn strekken in het metselwerk aangebracht. In de zijgevel zijn steekankers zichtbaar.

Voor een groot deel van de voorgevel en de zijgevel is een stoepje aangelegd.

De boerderij heeft een voorerf, van de straat gescheiden door een beukenhaag. Ter plekke van de oprijlaan is een smeedijzeren poort omgeven door een haagpoort van rode beuk aangelegd. Voor en opzij van het pand staan acht lindebomen.

Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in het Peelgebied.

Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als complex met dienstwoning zeldzaam.