GH 2020-01 Maria van der Velden beeldend kunstenaar

Ton Thelen

De afbeeldingen voor de omslag van Gemerts Heem zijn dit jaar van de hand van Maria van der Velden. Maria is geboren in 1948 en werkte vele jaren in het onderwijs.

Daarnaast heeft ze veel belangstelling voor beeldende kunst. Maria volgt van 1985 tot 1990 haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ) in Arnhem, studierichting Vrije Kunst. In 1990 behaalt ze haar Bachelor of Arts.

Tijdens de academietijd maakt ze naast schilderwerk ook veel foto’s, voornamelijk natuurfoto’s. Na haar studie gebruikt ze deze natuurfoto’s als materiaal voor haar werk. Haar werk gaat over de kracht en beperkingen van de natuur. Maria van der Velden zegt over haar werkwijze het volgende. ‘

Een foto is voor mij een middel om iets te maken. Van uit elkaar geknipte zwart/wit foto’s, die ik zelf had afgedrukt, creëerde ik een figuur en werkte die verder uit met acrylverf. Eigenlijk doe ik dat nog steeds: de foto aanvullen met ‘iets’. Dat ‘iets’ kan MDF, touw of garen, keramiek en Oost-Indische-inkt of verf zijn.

Het laatste jaar ben ik met een nieuw project gestart. Ik laat me nog steeds inspireren door foto’s, maar nu foto’s uit mijn jeugd. De mensen, die erop staan, trekken vooral mijn aandacht. Ik zet ze in een omgeving die aan een ruimte of een gebouw doet denken. Deze tegenstelling boeit mij in het bijzonder: natuurlijke vormen combineren met kunstmatige vormen. Dat is altijd al zo geweest. De natuurlijke vorm druk ik uit in fotomateriaal, het artificiële in rechte lijnen. Omdat het nu over mensen gaat, gebruik ik niet letterlijk de foto, maar schilder ik hen.

En zo ontstaat er weer meer kleur in mijn werk’.

GH-2020-01-Ton-Thelen-Maria-van-der-Ve3lden-beeldend-kunstenaar.pdf