GH 2020-01 Kiek Naw, Skíf Kèske van Gemert

Paul Verhees (tekst en foto)

Wie kent niet de scheve toren van Pisa? Om deze 55,86 meter hoge toren voor omvallen te behoeden is hij in de jaren negentig een beetje rechtgezet. Maar hij staat met een hellingshoek van 3,97 graden nog altijd 3,9 meter uit het lood.

De scheve toren van Pisa is niet uniek. In Bologna staan zelfs twee scheve torens naast elkaar. In Abu Dhabi hebben ze de 160 meter Capital Gate Tower opzettelijk scheef gebouwd. Plaatsen met scheve torens buitelen over elkaar heen om te claimen dat zij de scheefste hebben. In het Groningse Bedum en het Friese Miedum claimen ze de scheefste toren van Nederland, zelfs van Europa. Daar denken ze in het Duitse Suurhusen anders over. Volgens de inwoners van dit Noordduitse plaatsje is hún Schiefer Turm de scheefste van Europa.

Ook Aldeboarn, Delft en Acquoy willen graag de aandacht vestigen op hun scheve torens. Saillant detail: op het kerkhof van Acquoy ligt een mevrouw Pisa begraven.

De wedstrijd om de scheefste toren zullen we in Gemert niet winnen. Maar aan de Lodderdijk hebben wij wel het ‘Skíf kèske van Gímmert’. Zonder concurrentie!

GH-2020-01-Paul-Verhees-Kiek-Naw-Skif-Keske-van-Gemert.pdf