GH-2018-02 Het laatste Wehrmachthuisje in de gemeente Gemert-Bakel

Ruud Wildekamp

De naam doet het al vermoeden: de Wehrmachthuisjes zijn een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Het merendeel van deze huisjes werd in 1941 gebouwd als onderkomen voor de bemanning van een zoeklicht, doorgaans bestaande uit zes tot acht man. Deze zoeklichten werden in een linie geplaatst in blokken van 25 tot 30 kilometer. In een blok stonden circa 80 zoeklichten. De linie liep in eerste instantie van Noord-Frankrijk tot Hamburg en diende ter bescherming van de Duitse industriegebieden tegen Britse luchtaanvallen. Een bommenwerper gevangen in een of meerdere bundels licht werd vervolgens aangevallen door een Duitse nachtjager.
De zoeklichten-linie heeft bestaan tot de zomer van 1942. Toen werden de apparaten teruggenomen voor de directe bescherming van Duitse steden. De huisjes bleven bestaan en dienden veelal als opslag voor Duits legermateriaal. Na de bevrijding zijn veel van deze huisjes in gebruik genomen als (nood)woning. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds enkele bewoond. In alle gevallen verbouwd en aangepast aan de meer moderne woningeisen.
Op het gebied van de huidige gemeente Gemert-Bakel stonden zes van dergelijke huisjes. Daar is nu nog slecht één (bewoond) exemplaar van over. Het adres is Peeldijk 2 te Milheeze. Ook al is dit huisje enkele malen verbouwd voor meer comfort, toch verdient het aanbeveling om dit laatste exemplaar in de gemeente te bewaren voor de toekomst. Op enkele plaatsen in de regio zijn al enkele huisjes gerestaureerd (Nunhem), bestaan er plannen daartoe (Someren-Heide) of werden aangepast tot mini-museum (Golfbaan Asten-Heusden).

GH-2018-02-Het-laatste-Wehrmacht-huisje-in-de-gemeente-Gemert-Bakel.pdf