GH-2017-04 Kiek Naw – Geen fietszegening op Esdonk

Paul Verhees

Een enkele bezoeker van de openluchtmis op Esdonk in juli stak bij het eerste verdwaalde spatje regen een paraplu op. Door ervaring wijs geworden, denk ik. Als pater Piet Delisse voor het Esdonks kapelleke achter het altaar staat en er trekken dreigende regenwolken over, kun je beter niets afwachten.
Ik verbind hier de traditie van de openluchtmis op Esdonk even met de traditie van de autozegening in Elsendorp. Want ik denk te weten waarom de regen ondanks die dreigende wolkenlucht niet doorzette. Daarvoor moet ik er eerst op wijzen dat veel bezoekers elk jaar per fiets naar de openluchtmis komen. Omdat het vaak regende tijdens die mis, werd ook de ‘fietszegening’ op Esdonk een traditie.
Dit jaar bleef het echter droog en zo blies Onze Lieve Heer de fietszegening af. Ik denk dat Hij in de hemel had gesproken met de in maart overleden Elsendorpse pastoor Sjef van den Nieuwenhof. Die zegende meer dan dertig jaar auto’s. Hij gaf nooit garantie op die zegening, vertrouwde hij me ooit toe nadat hij zelf een ongeluk had gehad met zijn auto. Onze Lieve Heer zal zijn conclusies getrokken hebben.

GH-2017-04-Kiek-Naw-Geen-fietszegening-op-Esdonk.pdf