GH-2009-02 Kristus van Esdonk skruwt nie mir

KRISTUS VAN ÉSDÓNK SKRÙWT NIE MÍR

Peter van den Elsen

2009-2 kr1Tijdens de Esdonkse Markt van 1981 vond Theo Sonnemans uit Sint-Oedenrode het een gepaste gelegenheid om in een knotwilg een gezicht te gutsen. Hij nam het hoofd van Onze Lieve Heer uit het kepèlleke als voorbeeld. En zo was Esdonk jarenlang een (natuur)monument rijker.

Niet lang nadat Sonnemans zijn werk had geklaard, begon het beeld aan één oog te tranen. Het was een tranenstroom die niet ophield. Sommigen zagen hierin een teken: ‘Kristus skrùwt’, en ze voegden hier meteen aan toe, ‘wat wil je met al die ellende in de wereld.’

Veel fietsers hielden even stil als ze langs de knotwilg kwamen, gewoon, om even te kijken of hij nog steeds ‘skrùwde’. Met enige regelmaat kwam het echter ook voor dat iemand zijn zakdoek te voorschijn haalde en al knielend op de zakdoek voor de ‘skrùwende Kristus’ enkele Onze Vaders en Weesgegroeten bad. Een nieuwe religieuze 2009-2 kr2plek leek te ontstaan.

In de avondschemer, als een koplamp van een auto op de knotwilg scheen en een duidelijk gezicht te ontwaren viel, riep het ook iets spookachtigs op. Het leek wel alsof de Germanen uit hun graven waren opgestaan.

Nog elk jaar horen we op Esdonk de vraag: ‘Wor is de skrùwende Kristus geblívve?’ Helaas, door al dat ‘skrùwe’ is het gezicht gaan rotten en een flinke vorst heeft er vervolgens voor gezorgd dat het hele beeld aan gruzelementen viel. Theo Sonnemans heeft later, als troost, enkele vluchtige gezichtscontouren gemaakt aan de gezonde kant van de knotwilg.

Tot slot nog een anekdote uit de tijd van de ‘skrùwende Kristus’:

Ónze vádder góngk ‘ne kaër ’t kepèlleke slaojte. “t Wás al dónker èn toew ie trugkwamp van ’t kepèlleke zaot ‘r ‘ne mèns in ’t gras, óp z’n kniejs. Ónze vádder verskoot ‘r van. Haj daocht dè die mèns iejt mekeerde. Már toew ie dichterbaj kwamp, toew zág ie dè die mèns zaot te bidde vùr die skrùwende Kristus. Ónze vádder zín: “Naw zitte ze al vùr ‘nen bom te bidde, wor gí ’t hín?” Látter zaoten steeds dikker mènse te bidde vùr die skrùwende Kristus.

Bekijk PDF