Van vorstendom naar vorstendom

Aan de Martien Breeuwerexcursie naar Thorn namen op zaterdag 30 september 22 leden van heemkundekring De Kommanderij Gemert deel. Dat waren er beduidend minder dan bij de laatste edities van dit uitstapje, dat voor de uitbraak van corona jaarlijks op het programma stond.

Dit jaar pikte de heemkundekring de draad weer op, maar een onderbreking van drie jaar en fors gestegen kosten hebben de belangstelling geen goed gedaan. Belangrijk is evenwel dat de excursie weer in het jaarprogramma wordt opgenomen en dat de deelnemers zich heel positief uitlieten over het uitstapje naar Thorn.

In het witte stadje, dat net als Gemert een vorstendom was, gaven VVV-gidsen een rondleiding met bezoeken aan de abdijkerk en het plaatselijk museum. De twee VVV-dames verstrekten interessante informatie over het eeuwenlang door vrouwen bestuurde vorstendom. De Gemertse bezoekers hadden ook nog eens geluk dat in het museum juist deze week de oudste oorkonde van Nederland werd geƫxposeerd.

Mooi weer en een uitstekend verzorgde lunch droegen verder bij aan het succes van deze excursie, waarvan het middagprogramma bestond uit een twee uur durende rondvaart over de Maasplassen.

Om op de kosten te besparen had de heemkundekring een kleine bus ingehuurd. Die bracht de 22 deelnemers ’s morgens naar Thorn, maar de busmaatschappij stuurde aan het einde van de middag een dubbeldeksbus waarmee ze vorstelijk werden thuisgebracht.

Bekijk hier de fotoreportages van Paul Verhees en Anneke Verspaget

 

Publicatiedatum zondag 1 oktober 2023