IJslandse jongen tekende Gemerts kasteel

Volgens de VVV hebben naar schatting zo’n tweeduizend mensen op Tweede Pinksterdag – op de nationale Dag van het Kasteel – het Gemertse kasteel bezocht. Paul Verhees, bestuurslid van heemkundekring De Kommanderij Gemert, heeft daar aan veel toehoorders het verhaal verteld over de tekeningen van het Gemertse kasteel die hij met zijn vrouw tijdens een vakantie in een IJslands museum ontdekte.

In een museumpje in Akureyri – een stad in het noorden van IJsland – hangen vier ingelijste tekeningen van het Gemertse kasteel. Eén ervan toont de afgebrande hoofdburcht in 1883. De tekeningen zijn gemaakt door de IJslandse jongen Armann Sveinsson die ten tijde van de brand als priesterstudent op het kasteel woonde.

Heemkundekring De Kommanderij Gemert had gedurende de openingsuren van de Dag van het Kasteel een marktkraam voor de hoofdburcht, waar enkele nieuwe leden zich aanmeldden en waar diverse boeken over de Gemertse geschiedenis werden verkocht. 

(Foto Henk van Eck: Kasteeleigenaar Bas van de Laar luistert geïnteresseerd naar het verhaal dat Paul Verhees vertelt over de IJslandse tekeningen van het Gemertse kasteel.)

Omroep Centraal TV maakte een verslag van de Dag van het Kasteel. Om die te bekijken: klik hier

Publicatiedatum dinsdag 30 mei 2023