Brugklassers maken VR-film over paardendief

Leerlingen van het Commanderij College zagen donderdagmiddag hun virtual reality-film over ‘Cornelis Jochems, de paardendief’ in première gaan. Deze VR-film over de veroordeling van een Gemertse paardendief in 1672 is gemaakt op initiatief van heemkundekring De Kommanderij Gemert. Met dit project wil de heemkundekring bevorderen dat jongeren zich meer gaan interesseren voor de plaatselijke geschiedenis.

De film ging in première in het Commanderij College in het bijzijn van burgemeester Michiel van Veen, wethouder Hanneke Coppens en andere genodigden. Die konden de film bekijken door virtual reality-brillen.

Namens de heemkundekring hebben Susan Fransen, Mieke Vos, Niels van den Eijnde en Carie van der Kruijs het project opgezet en begeleid. Het verhaal is gebaseerd op informatie die Ad Otten en Simon van Wetten uit zeventiende-eeuwse akten hebben gehaald. Nadat Ad Otten hun het verhaal had verteld, schreven de leerlingen zelf het script en speelden ze rollen in de film.

Aan de film werkten tien brugklassers mee. Ze zijn tijdens het project gaan kijken in de kelder van de donjon bij het kasteel en leenden kleding en attributen van het Boerenbondsmuseum. Voor de technische begeleiding schakelde de heemkundekring het Eindhovense bedrijf Beam It Up in, dat zich toelegt op educatieve projecten in het kader van erfgoed.

Al eerder organiseerde de heemkundekring vlog-workshops waarin leerlingen een verhaal uit de Gemertse geschiedenis als bron voor hun videoverhaal gebruikten. Ook maakten leerlingen tijdens een project rond archeologische opgravingen kennis met Gemertse bodemvondsten, zoals kogels uit de Slag op de Doonheide uit 1603.

(Foto Paul Verhees: Burgemeester Michiel Veen en wethouder Hanneke Coppens brengen een toost uit op de première van de VR-film Cornelis Jochems, de paardendief.)

 

Bekijk ook Omroep Centraal TV: Cornelis Jochems, de paardendief

(Publicatiedatum 13 april 2023)