De Indische gemeenschap in Gemert

https://www.indischgemert.nl

Verhalentafel Maand van de Geschiedenis: De Indische gemeenschap in Gemert

Tijdens de Verhalentafel op 16 oktober vertelt Rob de Haas over de komst van Indische vluchtelingen naar Gemert.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945, toen Japan in Azië capituleerde, maakten Indonesische nationalisten onmiddellijk van de gelegenheid gebruik om voor onafhankelijkheid van Indonesië te strijden. Nederland voerde toen oorlog om de kolonie Nederlands- Indië te behouden en stuurde tienduizenden soldaten naar de Oost. 
In dit geweld en de afwikkeling van de onafhankelijkheid van Indonesië werden de Nederlanders en Indische-Nederlanders het slachtoffer. Zo’n 300.000 van hen ontvluchtten hun geboorteland om in Nederland een nieuw leven te beginnen. Gemert heeft toen vanaf 1950 vele honderden Indische gezinnen in korte tijd opgevangen en een huis aangeboden. Deze invasie van nieuwe Gemertenaren met een andere huidskleur en andere levensgewoonten heeft uiteraard veel voeten in de aarde gehad en gevolgen voor de Gemertse gemeenschap.

We gaan hierover in gesprek rondom de Verhalentafel met mensen die toen naar Gemert kwamen of die destijds veel te maken hadden met deze nieuwe Gemertenaren. 

U bent van harte welkom om te luisteren naar hun verhalen en ook uw eigen herinneringen aan die tijd te delen.
Datum: 16 oktober
Tijd: 14:00 -16:00 uur
Locatie: De Eendracht, Sint-Annastraat 60
Toegang gratis.

met Intermezzo’s: zang Kelinci-sisters en gedicht van Jo van den Elzen.

 

Lees meer: https://www.indischgemert.nl/