Berglarenschool bedankt Heemkundekring

Bijdetijds terug in de tijd..

 

Kindcentrum Berglaren bestaat dit jaar 60 jaar en dat hebben leerlingen, leerkrachten en ouders gevierd.

In het kader van dit jubileum heeft Heemkundekring De Kommanderij voor KC Berglaren een erfgoedproject verzorgd met een aantal activiteiten waarbij de geschiedenis van de school op een hele leuke en interactieve manier werd beleefd.

Op vrijdag 13 en 20 september ging het project van start met een inspirerende vlogworkshop, waarmee de kinderen direct aan de slag gingen.

Ook kwamen Paul Verhees, oud-journalist van het Eindhovens Dagblad en  Marcel Bosmans, hoofdredacteur van het Gemerts Nieuwsblad naar school om de leerlingen de fijne kneepjes van de interviewtechniek te leren. In de feestweek hebben de kinderen van groep 8 een aantal oud-leerkrachten, leerlingen en eigen opa’s en oma’s uitgenodigd om over het vroegere schoolleven te schrijven.

Vragen werden gesteld: “Waren de meesters en juffen strenger dan nu, speelden ze anders en welke spelletjes werden er gespeeld op het schoolplein? En wat is nu helemaal anders?”

 

Tijdens de feestweek gingen de peuters en de groepen 1 tot en met 3 spelletjes van vroeger spelen.  Op 9 oktober werd op de speelplaats gehinkeld, geknikkerd, gehoepeld en nog veel meer.

Het project werd afgesloten  op 11 oktober tijdens de feestweek met twee speurtochten voor de groepen 7 en 8.

 De kinderen liepen door de wijk Berglaren, op zoek naar de geschiedenis van de wijk.

Wie kent President Gerarts, Schout Brouwers, Schout Cox of Jan van Amstel, namen die je ziet op de straatnaamborden op weg naar school? Dat gaan de leerlingen na  de herfstvakantie  stukje voor stukje terug in de tijd zoeken in het Gemerts  Archief.

Door de groepen 4, 5 en 6  werd er gespeurd naar de Gemertse kunstenaar Jan van Gemert, die heel veel sporen heeft achtergelaten in de wijk.

Zo zijn de kinderen schatgravers, die met schitterende oogjes iedereen mee op sleeptouw kunnen nemen door de geschiedenis van hun wijk en school!