80 jaar Heemkundekring De Kommanderij Gemert

Heemkundekring De Kommanderij Gemert is opgericht in 1941 en bestaat dus 80 jaar. In al die jaren heeft de heemkundekring een heel groot deel van de Gemertse geschiedenis voor het publiek toegankelijk gemaakt.

Dat viert de Heemkundekring op een bijzondere manier. Ondermeer door een tentoonstelling in het gemeentehuis in de maanden april, mei en juni. Deze tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Wat is daar te zien?

Wall of fame of De Muujr van Bekéénde Gímmerse

Daar staan portretten van bekende Gemertenaren van de afgelopen 80 jaar. Wat te denken van Arno Kantelberg (schrijver, stijlgoeroe en hoofdredacteur van de Nederlandse Esquire en National Geographic), Laura van den Elzen (met name in Duitsland een succesvol zangeres) en Dennis Bots (regisseur van diverse Nederlandse films en series). 

Maar als je vindt  dat er nog bekende Gemertenaren ontbreken, kun je zelf een foto (met naam en wat gegevens) insturen naar walloffame@heemkundekringemert.nl

Iedereen kent wel een bekende Gemertenaar die binnen of buiten onze gemeentegrens beroemd is. Wat we delen is een schat aan herinneringen.

Het zou toch geweldig zijn als we een goed gevulde muujr zouden krijgen. Dus… doe mee!

Verder is er nog te zien:

  • Ruim honderden boeken met veel informatie over archeologisch onderzoek. Zo is op grond van jarenlang onderzoek door de Heemkundekring de conclusie gerechtvaardigd, dat Gemert ooit een vorstendom is geweest.
  • Een digitale verhalentafel waarin grote en kleine verhalen uit de Gemertse geschiedenis zijn opgetekend. Die zijn te raadplegen door bezoekers. De verhalentafel kan verplaatst worden, maar haar thuisbasis is de bibliotheek in De Eendracht. De tafel wordt beheerd door de bibliotheek en de Heemkundekring.

 

 

En wil je nog verder genieten van onze verhalen? Kijk dan naar de mysteries vol verhalen over onze geschiedenis, verteld door Ad Otten

Tot slot rekent Heemkundekring De Kommanderij het tot zijn taak om te waken over het Gemerts erfgoed. Dat gebeurt in overleg met de gemeente, met eigenaren van het erfgoed en als het niet anders kan langs juridische weg.