Besluit Gemerts Woordenboek

Wim Vos

Geen enkel woordenboek is natuurlijk ooit volledig: ook nu nog ontdekken wij soms woorden die eigenlijk opgenomen hadden moeten worden, omdat ze in de dagelijkse omgangstaal worden of werden gebruikt. De redactie van Gemerts Heem heeft daarom besloten deze omissies in korte artikelen alsnog te behandelen en daarbij dezelfde opmaak te gebruiken als in het boek, zodat deze woorden later alsnog gemakkelijk ingevoegd kunnen worden in een toekomstige digitale versie van het GWB.

Vanaf ongeveer 1960 tot nu toe heb ik met veel plezier gewerkt aan de studie van het Gemerts dialect. Ik heb me altijd geërgerd aan lieden die dialecten primitief gebrabbel vinden van onderontwikkelde mensen. Serieuze taalkundigen weten echter dat primitieve talen niet bestaan. Dat de meeste dialecten niet geschreven worden, zegt niets over hun kwaliteit. Ze voldoen geheel aan de communicatiebehoeften binnen de gemeenschap waarin ze gesproken worden. Natuurlijk hebben standaardtalen een grotere woordenschat, maar dat komt slechts omdat ze gebruikt worden door gemeenschappen met een grotere verscheidenheid aan individuen. Als je diepgaand over ruimtevaart wilt spreken, zul je met Standaard Nederlands ook niet ver komen, maar je toevlucht moeten nemen tot Engels (of Russisch of Chinees).

Tenslotte wil ik hier nog eens mijn grote waardering uitspreken voor de redactie en voor alle mensen die mij zo fanatiek geholpen hebben bij de ontzettend ingewikkelde correctie van dit dialectwoordenboek!

4 juli 2019