22e Grooët Gímmers Dikteej 2019

Donderdag 11 april 2019 20:00 uur

Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106

“Ónder de tòffel, zwiejgde stil

dor zit juffrou Dikken Bil

Dikken Bil zo hiejt ze

duujzend skeete liejt ze

èlke skeet die waëgt ’n pónd

daor zit juffrou Dikke Kónt.”

 

Als u als geboren en/of getogen Gemertenaar als kind dit ondeugende kinderrijm op de spùlpláts hebt gezongen als de leerkrachten onder het spùlketiejr nog aan het koffieleuten waren, dan kunt u, nadat u bent bijgekomen van het lachen om de herinnering aan deze minder welriekende leerkracht, in ieder geval opgelucht concluderen dat uw kennis van onze echte moedertaal, het ‘Gímmers’ groot genoeg is om deel te nemen aan het Grooët Gímmers Dikteej, want dat vindt dit jaar voor de tweeëntwintigste keer plaats in het Boerenbondsmuseum. Tussen de bedrijven van het dictee door, is er natuurlijk weer gelegenheid om te luisteren naar sappige verhalen en gedichten in dialect. Hopelijk kunnen we ook weer zorgen voor een muzikaal intermezzo.

Kortom, op donderdag 11 april 2018 organiseert de Openbare Bibliotheek ‘De Lage Beemden’ in samenwerking met Heemkundekring “De Kommanderij Gemert” weer een Grooët Gímmers Dikteej, in de ontvangstruimte van het Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106, in Gemert. In het Activiteitenprogramma 2019 van de Heemkundekring heeft u de aankondiging van het dictee natuurlijk al gezien.

Iedereen kan meedoen, ook inwoners van Bakel, Milheeze en De Rips. Zo groot zijn de verschillen tussen onze dialecten nou ook weer niet. Ook hoeft u geen lid van de Heemkundekring te zijn. Het programma begint om 20.00 uur.

De nadruk ligt altijd op sappige dialectwoorden en uitdrukkingen en niet op spelling. We werken met meerkeuzevragen, die ook nog eens hardop voorgelezen zullen worden. U hoeft dus zelf geen woord ‘Gímmers’ te schrijven. Om u een idee te geven èn om u enthousiast te maken, volgen hier enkele woorden uit het vorige dictee in de nieuwe Gemertse spelling: kunnengske, dejselfink, ánwèèrk, aojtgoje, atènsie-ja, vaëg, vathaffel, brooëdbank, milkoers rewázzie en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Als u van te voren even een blik werpt op de 816 bladzijdes van het in maart 2017 uitgekomen nieuwe Gemertse Woordenboek, zullen de nieuwe opgaves voor u ongetwijfeld een peulenschilletje blijken.

Het programma omvat o.a. de opening met koffie (en iets erbij) door mevrouw Geertje Gloudemans van de Openbare Bibliotheek (zij heeft de taak van Charlotte Tulp overgenomen), een toelichting op het dictee door Wim Vos (die samen met Harry Slits en Piet Vos  het dictee samenstelde),  het dictee in twee gedeeltes (woorden en uitdrukkingen), intermezzo’s (verhalen/ gedichten in dialect en iets muzikaals), bekendmaking van de drie beste dictees door de voorzitter van de jury die ook de prijzen (drie boeken uit het fonds van de Heemkundekring) zal uitreiken. Daarna napraten onder het genot van een glaasje.

Toegang gratis