In memoriam Martin Breeuwer

logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

In memoriam Martin Breeuwer

Martin Breeuwer.oersecretaris en erelid 525x700

Erelid en onze oersecretaris van de Heemkundekring 

Op zondagmiddag 23 augustus 2016 is Martin Breeuwer, sinds 1991 secretaris van Heemkundekring De Kommanderij Gemert, na een kort ziekbed overleden. Martin had al wat langer gezondheidsproblemen maar desondanks lukte het hem om het secretariaatswerk tot in de puntjes te verzorgen. Afgelopen maand kwam de mededeling dat hij ongeneeslijk ziek was en dat behandeling niet meer mogelijk was. Hartverwarmend was het dat we hem afgelopen zaterdag in kleine kring tot erelid mochten benoemen, dat hij nog even kon genieten van het samenzijn met de mensen die hem zo dierbaar waren, van de dankbaarheid die hij kreeg voor het vele werk dat hij voor de Heemkundekring heeft gedaan, van de warme woorden, van de prachtige muziek van "Op zoek naar Johan", maar vooral van de warmte die hij mocht ervaren van de aanwezige leden van wie velen tot zijn vriendenkring zijn gaan behoren.

Op zoek naar Johan.IMG 9883-2-47 3 640x358 

Martin Breeuwer is in 1953 in Erp geboren. Na zijn studie HTS-bouwkunde was hij achtereenvolgens werkzaam bij de gemeentes Schijndel en Oegstgeest, om in 1980 in dienst te treden bij de Provincie Noord-Brabant. Hij kreeg de leiding over de kantonniers en in zijn laatste functie was hij contactmanager van de afdeling Verkeer en Vervoer. Intussen was hij getrouwd met Elly de Bok, dochter van Jan de Bok. Naast zijn werk en prille gezin, vond hij in zijn vorige woonplaats Sint-Michielsgestel tijd om sociaal actief te zijn. Gedurende zes jaar was hij secretaris van EHBO-vereniging Sint Michaël.

Kort nadat ze in 1987 naar Gemert waren verhuisd werd Martin lid van de Programmaraad van De Eendracht, welke functie hij 25 jaar bleef bekleden. Daarnaast werd hij actief in het Gemertse carnavalsgebeuren. Als lid van het PT Bimbo Circus en als lid van het Gemertse Carnavals Garde luisterde hij de Bonte avonden in Waeverstad op. Als lid van het Geelde van Sint Lazarus en Sinte Dimpna, had hij in de functie van 'de pliessie' de taak had om alles te (ont)regelen. Het leidde tot heel wat hilarische gebeurtenissen waar menigeen met genoegen aan terugdenkt. Martin zat ook in het Programmabeleid Bepalend Orgaan van Omroep Centraal namens de Culturele instellingen.

In 1991 is Martin Breeuwer secretaris geworden van Heemkundekring De Kommanderij Gemert. Honderden keren werd bij hem de vergadering van het dagelijks bestuur gehouden. Hij verzorgde de inkomende en uitgaande post en hij beheerde het lopende archief. Hij was zeer nauwgezet en had zijn zaken altijd keurig op orde. Naast het secretariaatswerk verzorgde hij met tomeloze inzet het mededelingenblad Heemberichten. Het is door zijn toedoen dat het jaarprogramma ontstond en daarmee samenhangend een prachtige reeks Jaarprogrammaboekjes. Vanaf 1991 was hij de spil in de organisatie en door zijn onnavolgbare precisie loodste hij talloze activiteiten naar een goed einde. Hij was meer dan twintig jaar de eindverantwoordelijke voor de jaarlijkse grote excursie. Dit jaar gaat de reis naar Antwerpen en kort voordat hij ziek werd, is hij nog naar de havenstad aan de Schelde geweest om ter plaatse tot goede afspraken te komen en de hele reis tot in de kleinste details voor te bereiden.

In 2016 viert Heemkundekring haar 75-jarig bestaansfeest. Martin Breeuwer zou tijdens het Albasten feest zijn zilveren jubileum als secretaris  vieren en de Feestcommissie had bedacht om hem bij deze gelegenheid eens extra in het zonnetje te zetten. Niet alleen als blijk van dank voor het vele werk dat hij voor de kring heeft gedaan, maar ook hoe dat hij als sociaal en warm mens voor binding in de kring zorgde. Alsdan zou Martin tot erelid worden benoemd, maar door zijn ongeneeslijke ziekte is deze benoeming naar voren gehaald.

Op zaterdag 22 augustus 2016 heeft het bestuur in kleine kring Martin Breeuwer benoemd tot erelid van Heemkundekring De Kommanderij Gemert. Op de daarmee gepaard gaande oorkonde staat (in het Gímmers dialect) te lezen: "...weeges z'n grooëte verdienste vùr de Kring in 't algemaën èn in 't biezónder weeges z'n skrùppelùs skreefwèèrk sinds 1991, 't verzèùrge van Heemberichten èn 't Jaorpregrammabuukske, as reegelnaëf  vùr 't krimmeneel riddere van veul aktivietejten èn spíssie-jaol de jaorlekse rééjs, már bovvenalles vúr vaajvèntwánteg jaor wèèrm gevuujl vùr de Kring..."

Met voldoening waren wij er getuige van dat Martin genoot van het huldebetoon en ieders aanwezigheid, van het persoonlijke contact, een laatste woord, een laatste blik. Eenieder hoopte dat Martin, Elly, Jaap en Elleke en hun partners van deze dag nog even konden nagenieten en nog enkele dagen samen zouden zijn. Het heeft zo niet mogen zijn. Een dag later, op zondagmiddag,  is onze oersecretaris van ons heengegaan, een grote leegte achterlatend. Wij wensen Elly, Jaap, Elleke en hun partners veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Namens het bestuur van Heemkundekring De Kommanderij Gemert,
Peter van den Elsen, voorzitter

 

De crematieplechtigheid heeft onder grote belangstelling (onder wie vele leden van de heemkundekring) plaatsgevonden op zaterdag 29 augustus.


Namens de heemkundekring heeft bestuurslid Carin Gerrits de volgende woorden gesproken:

Martin, Elly, Jaap, Elleke, aanwezigen,

Martin kwam een kleine 25 jaar geleden in het bestuur van Heemkundekring De Kommanderij Gemert.
Secretaris werd hij: een functie die op zijn lijf geschreven bleek. Maar om nu nog eens te vermelden dat hij secuur en nauwgezet was, dat weet ondertussen iedereen wel.
Liever wil ik hem portretteren hoe hij als mens was binnen onze kring.

Een half jaar geleden werd Martin in het Gemerts Nieuwsblad geïnterviewd.
Enkele quotes van Martin:
"Ik ben weliswaar geen historicus, maar wel een regelneef en organisator voor anderen."
Klopt.

"Als ik dan iedereen zie genieten (bij een door hem georganiseerde excursie), dan geniet ik zelf ook."
Klopt.

"Ik ben o zo graag bij de Heemkundekring betrokken."
Klopt.

Het interview eindigde met de woorden:
"Sinds 1987 ben ik terug in het mooie Gemert. Ik heb het hier dik naar mijn zin. Ik wil hier heel oud worden."
Klopt.
Je wilde hier inderdaad zo graag oud worden. Je had gezorgd dat het hele huis geschikt was om daar samen met Elly oud te worden. Hoe spijtig is het dan ook, dat je daar maar zo kort van hebt kunnen genieten.

Op dit moment, precies één week geleden, werd Martin erelid van zijn heemkundekring.
Gevierd werd dit, met warme woorden, prachtige muziek en een grote schare heemknoesten. Martin, hoewel al zéér verzwakt, genóót! En wij..., wij genoten méé!
Wij hebben zijn leven binnen de kring gevierd.
Een lach met een traan, verdriet vermengd met een lach toen verteld werd dat hij na een vergadering zo graag mee naar Dientje ging. Een glas rode wijn, wat gesneukel, wat gebuurt en veel grappen, dat paste bij Martin.

Onze eetclub "Dinner of eight" is ook ontstaan uit de vriendschap van enkele heemkundigen.
De mannen, die ons vrouwen, verwennen met heerlijke exquise gerechten.
Martin werd gebombardeerd tot sommelier. Hij deed dit met verve.
Onvergetelijke avonden. Het leven vieren!

Ook de Heemkundekring gaat door.
Zonder jou in de functie van secretaris.
Maar met jou in onze gedachten.
We zullen je nooit vergeten!


Wilt u de familie uw medeleven betuigen dan kunt u uw post sturen naar:
Heemkundekring De Kommanderij Gemert
onder vermelding van Familie Breeuwer-de Bok
p/a Ruyschenberghstraat 3B 5421 KR Gemert

 

 

 

Lid worden?

Kalender: evenementen

August 2018
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.