logo2

  • De Latijnse School
  • Gemert
  • Slide2
  • Slide4
  • Sfeervol landschap
  • Kasteel Gemert

Heemkundekring

slide1

Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' is opgericht op 28 april 1941 en gevestigd in het Historisch Informatiehuis 'De Latijnse School' aan de Ruijschenberghstraat 3 in Gemert samen met het gemeentearchief, waarmee een intensieve samenwerking bestaat.

De studiezaal en de heemkamer in de Latijnse School is vrij toegankelijk op de volgende tijden:
- di-wo-do van 09.30 - 16.00 uur
- of op afspraak

Ruijschenberghstraat 3a, 5421 KR Gemert, tel. 0492 37 85 75, postbus@heemkundekringgemert.nl 

Lees meer over de vereniging ...

Lid worden?

Heemkundekring wordlid.web

Nieuws

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Informatie Gemert

pic3

De erfgoedgeowiki is bedoeld om het rijke verleden van de gemeente zichtbaar te maken. Onze kring stelt daarnaast diverse bronnen open voor onderzoek, die betrekking hebben op de geschiedenis van de voormalige gemeente Gemert en haar kerkdorpen Handel, De Mortel en Elsendorp. Wij delen deze informatie graag met u!

Bekijk de Erfgoedgeowiki ...
Bekijk de Gemertse bronnen ...

Bedankt voor...

In deze rubriek bedanken wij:

- Antoon Corstens voor het schenken van een grote hoeveelheid foto's en bidprentjes.
- Jan Krol voor het schenken van bodemvondsten, o.a. pijpenkopjes en aardewerk.

19/05 Oorlogsvliegvelden van Gemert, Bakel, Helmond

Nu weer leverbaar!

Het boek "Oorlogsvliegvelden van Gemert, Bakel, Helmond" verschenen in de reeks 'Bijdragen tot de Geschiedenis van Gemert" was in een korte periode na het verschijnen in september 2011, uitverkocht. Het is recent herdrukt en nu weer leverbaar.  

 Oorlogsvliegvelden copy

In het rijk geïllustreerde boek beschrijven de auteurs Ruud Wildekamp, Jaap Woortman en Toon van de Wetering wat er zich allemaal tijdens de oorlog in deze regio op het gebied van de luchtvaart heeft afgespeeld. De aanleg van tijdelijke vliegvelden, luchtgevechten en bombardementen. De gevolgen daarvan voor de inwoners van Gemert en Helmond en omgeving en voor de betrokken militairen.

Na enkele kleinere publicaties betreffende twee vliegstrips in de voormalige gemeente Gemert en de behandeling van een groter vliegveld in een publicatie over de toenmalige gemeente Bakel en Milheeze, wordt hier dieper ingegaan op het ontstaan en de gebeurtenissen rond de vliegvelden die, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, aanwezig waren in die gemeenten. Met uitzondering van het vliegveld in de Gemertse landstreek De Sijp, dat in eerste instantie werd aangelegd ten dienste van de Duitse bezetter, werden deze aangelegd voor het Britse leger tijdens de bevrijding van het zuiden van ons land. Door de snelle geallieerde opmars hebben de Duitsers nauwelijks gebruik kunnen maken van het vliegveld in De Sijp. Direct na de bevrijding van de gemeente Gemert op 25 september 1944 werd dit overgenomen en gebruikt door de Britse Royal Air Force. Alle overige vliegvelden werden aangelegd door en voor gebruik door de Britse strijdkrachten. Met het verdwijnen van deze vliegvelden verdween ook een stuk herinnering aan een oorlog die zijn weerga niet kende wat betreft geweld en vernietiging. Maar zonder dit zou nazi-Duitsland waarschijnlijk nooit zijn verslagen. De talloze offers die de nieuw verworven vrijheid heeft gevraagd zijn niet voor niets geweest. Om de herinnering aan deze vliegvelden,
maar vooral aan hen die het hoogste gaven voor onze vrijheid toch levend te houden, heeft de Gemertse Heemkundekring 'De Kommanderij' in samenwerking met de Documentatiegroep Volkel dit boekwerk geproduceerd. Het boek Oorlogsvliegvelden kost € 25,00. U kunt zelf het boek afhalen in de studiezaal van de Latijnse School, Ruyschenberghstraat 3a in Gemert of bij boekhandel Wijn. U kunt het boek ook per post laten bezorgen. De porto-, administratie- en verpakkingskosten bedragen € 3,00 waardoor de totale som uitkomt op € 28,00. U vindt het boek in onze webshop, waar u het boek kunt bestellen.

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.