logo2

  • De Latijnse School
  • Gemert
  • Slide2
  • Slide4
  • Sfeervol landschap
  • Kasteel Gemert

Heemkundekring

slide1

Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' is opgericht op 28 april 1941 en gevestigd in het Historisch Informatiehuis 'De Latijnse School' aan de Ruijschenberghstraat 3 in Gemert samen met het gemeentearchief, waarmee een intensieve samenwerking bestaat.

De studiezaal en de heemkamer in de Latijnse School is vrij toegankelijk op de volgende tijden:
- di-wo-do van 09.30 - 16.00 uur
- of op afspraak

Ruijschenberghstraat 3a, 5421 KR Gemert, tel. 0492 37 85 75, postbus@heemkundekringgemert.nl 

Lees meer over de vereniging ...

Lid worden?

Heemkundekring wordlid.web

Nieuws

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Informatie Gemert

pic3

De erfgoedgeowiki is bedoeld om het rijke verleden van de gemeente zichtbaar te maken. Onze kring stelt daarnaast diverse bronnen open voor onderzoek, die betrekking hebben op de geschiedenis van de voormalige gemeente Gemert en haar kerkdorpen Handel, De Mortel en Elsendorp. Wij delen deze informatie graag met u!

Bekijk de Erfgoedgeowiki ...
Bekijk de Gemertse bronnen ...

Bedankt voor...

In deze rubriek bedanken wij:

- Antoon Corstens voor het schenken van een grote hoeveelheid foto's en bidprentjes.
- Jan Krol voor het schenken van bodemvondsten, o.a. pijpenkopjes en aardewerk.

19/01 Zeuvende middeg van de Gímmerse taol

Gezien dùr 'ne Gímmersen bril

Op zondag 27 januari wordt de zevende middag van de Gímmerse taol gehouden in het Boerenbondsmuseum. Op deze middag zal de gedichtenbundel van Jo van den Elzen-van Berlo worden gepresenteerd. Jo is al jaren één van de smaakmakers op de verhalenmiddagen en zal op haar tachtigste debuteren met een bundel waarin haar mooiste gedichten zijn opgenomen. Het programma is wederom veel belovend. U bent welkom vanaf 13.30 uur en het programma start zonder Gímmers kétierke om 14.00 uur precies.

Molenhuis-Molenstraat fam. van Dijk ca 1950

Op de zeuvende middeg van de Gímmerse Taol zal Jo van den Elzen-van Berlo haar jeugdherinneringen verwoorden in het gedicht ‘Woone in de Mùllestraot’. In het gedicht wordt ook de grote en hoge boerderij van de familie Van Dijk beschreven, vroeger ook bekend als het molenhuis van de eind negentiende eeuw gesloopte korenmolen De Beer op de plaats van De Eendracht. De foto is van omstreeks 1950. In 1947 kreeg dit deel van de vroegere Molenstraat de naam Sint-Annastraat.


Bij binnenkomst zal Lea van den Elsen-van Sinten de inkom opluisteren met accordeonmuziek en wordt u door de gastvrouwen van het Boerenbondsmuseum getrakteerd op een kop koffie/thee met een punt appelvlaai. Voorafgaand aan de voordrachten zal de nieuwe gedichtenbundel feestelijk worden gepresenteerd.

Jo van den Elzen-van Berlo zal de ‘Middeg van de Gímmerse Taol’ openen met haar gedicht ‘Gezien dùr 'ne Gímmersen bril’ dat de komst van de Indische gemeenschap in Gemert verwoord en hoe zij dat heeft ervaren. De titel van dit gedicht is eveneens de titel geworden van haar gedichtenbundel. Zij gaat vervolgens terug naar haar jeugd met het gedicht ‘Woone in de Mùllestraot’. Annie de Hart zal daarna het gedicht ‘Vrouke Miezéére’ voordragen, gevolgd door twee gedichten van Peter van den Elsen, ‘De gestolde leegte’ en ‘Ók as ik íwwig skreef’. Ter herinnering aan de overleden Antoon van der Aa zal het nog niet eerder voorgedragen gedicht ‘De èrpelaëters’ ten gehore worden gebracht. Het gedicht dat gebaseerd is op het schilderij ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh is oorspronkelijk van Thieu Sijbers uit Nijnsel en is door Antoon op voortreffelijke wijze omgespeld in het Gímmers. Martien van der Wijst vraagt zich in een verhaal af wat T.L. betekent en Fien Minten brengt het gedicht ‘Ik mug er zen’. Martien van Dooren vertelt voor de pauze twee korte verhalen over ‘Snaëvel en unne mik’.

Tijdens de pauze zal Lea van den Elsen-van Sinten uit Handel accordeonmuziek laten horen. Tevens is er dan gelegenheid om te buurten en om de gedichtenbundel van Jo van den Elzen-van Berlo te kopen en deze door haar te laten signeren.

Na de pauze zal Ad Otten een verhaal vertellen met de titel ‘Un tentoonstelling baj d’n Donkse pestower’, waarna Fien Minten vertelt over ‘De loup achter ut haojs’ toen ze als kind op Donkersvoort woonde. Martien van der Wijst draagt vervolgens het gedicht ‘Vùggelkes in m’nen hòf’ voor en Peter van den Elsen gaat weer uit eten in het verhaal ‘Baj de sjienees’. Peter van der Wijst vertelt het verhaal getiteld ‘'t Hitje van Jan Pap’ en Annie de Hart brengt het gedicht ‘De sképpeng’. Martien van Dooren gaat het verhaal over ‘Unne hit’ voordragen, waarna Jo van den Elzen-van Berlo de middag gaat besluiten met de voordracht van twee gedichten uit de gedichtenbundel, namelijk het nog niet eerder gepresenteerde gedicht ‘Dierevriend’ en tot slot misschien wel haar mooiste gedicht: ‘Baj Tónnas èn Tùtjes’.

In tegenstelling tot de vorige keer zijn er op zevende middag van de Gemertse taal geen voordrachten van personen van buiten Gemert. Tevens is voor een minder vol programma gekozen, zodat er wat meer ruimte is om zelf verhalen te vertellen.

Het programma is voor iedereen toegankelijk. De toegang bedraagt € 5,00 voor leden van Heemkundekring De Kommanderij Gemert en € 7,50 voor niet-leden, inclusief twee kopjes koffie/thee en een punt appelvlaai.

De verhalenmiddag vindt op zondag 27 januari 2013 vanaf 13.30 uur plaats in de zaal van het Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106 in Gemert. De toegang sluit om 14.00 uur en vol is vol.

 

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.