02/07 Excursie naar oudste stad van Holland: Dordrecht

logo2

  • De Latijnse School
  • Gemert
  • Slide2
  • Slide4
  • Sfeervol landschap
  • Kasteel Gemert

Heemkundekring

slide1

Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' is opgericht op 28 april 1941 en gevestigd in het Historisch Informatiehuis 'De Latijnse School' aan de Ruijschenberghstraat 3 in Gemert samen met het gemeentearchief, waarmee een intensieve samenwerking bestaat.

De studiezaal en de heemkamer in de Latijnse School is vrij toegankelijk op de volgende tijden:
- di-wo-do van 09.30 - 16.00 uur
- of op afspraak

Ruijschenberghstraat 3a, 5421 KR Gemert, tel. 0492 37 85 75, postbus@heemkundekringgemert.nl 

Lees meer over de vereniging ...

Lid worden?

Heemkundekring wordlid.web

Nieuws

Kalender: evenementen

August 2018
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Informatie Gemert

pic3

De erfgoedgeowiki is bedoeld om het rijke verleden van de gemeente zichtbaar te maken. Onze kring stelt daarnaast diverse bronnen open voor onderzoek, die betrekking hebben op de geschiedenis van de voormalige gemeente Gemert en haar kerkdorpen Handel, De Mortel en Elsendorp. Wij delen deze informatie graag met u!

Bekijk de Erfgoedgeowiki ...
Bekijk de Gemertse bronnen ...

Bedankt voor...

In deze rubriek bedanken wij:

- Antoon Corstens voor het schenken van een grote hoeveelheid foto's en bidprentjes.
- Jan Krol voor het schenken van bodemvondsten, o.a. pijpenkopjes en aardewerk.

02/07 Excursie naar oudste stad van Holland: Dordrecht

Op zaterdag 27 september 2014 vindt de ‘grote’ excursie plaats. Dit jaar is de bestemming de Hollandse stad Dordrecht. Zowel leden als niet-leden kunnen zich voor deze excursie aanmelden.  

De ligging aan de brede rivieren heeft Dordrecht door de eeuwen heen grote welvaart gebracht. In de 15e en 16e eeuw was de stad als handelsplaats in Holland toonaangevend. In 1572 vond in het Hofkwartier de eerste vergadering van de Staten van Holland plaats: het begin van Nederland. Wandelend door de straten van de oude binnenstad met haar duizend monumenten en varend door de schilderachtige binnenhavens, proeft u de sfeer van de stad die nog steeds geschiedenis schrijft. Voor een uitgebreidere toelichting op de stad Dordrecht, zie de informatie onder het programma.

Kosten van deze geheel verzorgde excursie zijn in totaal € 49,= p.p. voor leden van de Heemkundekringen Gemert, De Rips en Bakel & Milheeze, en voor niet-leden € 55,= p.p. UITSLUITEND inschrijven door vóóraf de kosten te voldoen op rabobanknr. 116197226 van Heemkundekring "De Kommanderij Gemert" o.v.v. "naam en excursie 27 september". Sluitingsdatum van inschrijving op zaterdag 1 september 2014 (dit vanwege de tijdige reservering van de bus(sen)). Bij annulering helaas geen geld terug.

Het programma:

07.45 u. Verzamelen op het Ridderplein te Gemert;

08.00 u. Uiterste vertrektijd, per bus, naar Dordrecht;

09.45 u.-10.00 u. Aankomst in hartje stad, bij banketbakkerij van der Sterre, voor 2 x koffie/thee met een heerlijke appelmarijn;

11.00 u. - 13.00 u.: De stadswandeling "rondje Dordt" met gidsen, leidt u langs de mooiste plekjes van de historische binnenstad

13.00 u. - 14.30 u.: Lunch in Grand Café "Dordts Genoegen" met een uigebreide koffietafel bestaande uit: Verse Italiaanse tomatensoep, huisgemaakte tonijnsalade, jong belegen kaas en boerenham, zoetbeleg en roomboter, twee luxe minibroodjes, Rotterdams wit en/of Dordts bruin brood en vers fruit. Daarbij natuurlijk koffie/thee, melk/karnemelk

15.00 u.- 16.00 u.: Een rondvaart per fluisterboot door de historische havens, met uitleg onderweg;

16.00 u. - 17.30 u: Gezellige winkels, Horeca en Historische gebouwen (b.v. bezoeken prachtige huis van Gijn, de Kerk...... (Vrij programma/tijd voor jezelf).

17.30 u. Vertrek naar Gemert en om 19.30 u. zijn we weer terug op het Ridderplein.

Contact:
Informatie bij uw reisleider: secretaris Martin Breeuwer (na 19.00 uur, 0492-364033) of per E-mail: m.breeuwer1@upcmail. Alle drankjes komen voor eigen rekening, met uitzondering van de 2 x koffie/thee bij aankomst en een kopje koffie/thee/melk tijdens de lunch. Uw betaling vóór 1 september biedt een garantie dat u meegaat naar Dordrecht.

Ontstaan en naamsverklaring
De stad Dordrecht ontstond aan het riviertje de Thuredrecht (Thuredrit(h), ca 1120), te midden van veenmoerassen. De Thuredrith was een, misschien gedeeltelijk gegraven, zijtak van de rivier de Dubbel en liep ongeveer langs de huidige Dubbeldamseweg, Blekersdijk en door de ruimte tussen het Bagijnhof en de Vriesetraat. De nederzetting die rond 1200 als Durdreth of Durthric wordt vermeld was dus naar het riviertje genoemd. Thuredrecht betekent zoveel als een doortocht of trekvaart, in dit geval tussen de Dubbel en de Merwede.

Oudste stad van Holland
Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten van de Hollandse graaf Willem I. Dordrecht noemt zich de oudste stad van Holland (niet heel Nederland), omdat de net iets oudere Hollandse stad Geertruidenberg sinds 1807 is toegevoegd aan de provincie Noord-Brabant. Het is echter waarschijnlijk dat Dordrecht eerder al een serie stadsrechten ontvangen heeft, want in februari 1200 wordt de nederzetting al 'oppidum' genoemd en heeft hij 'scabini' (schepenen). Dat houdt in dat het een stadsachtige plaats was (oppidum betekent versterkte en/of verdedigbare (handels)stad) waar schepenen de taak hebben de lokale rechten of wetten te handhaven. Lang niet alle stadsrechten zijn in origineel of in afschrift bewaard. Veel steden hadden rechten die kennelijk een uitbreiding van eerdere rechten waren; oudere rechten die we tegenwoordig niet meer kennen. In de volksmond werd en wordt Dordrecht soms toch de "eerste stad" genoemd: de stad heeft van alle in Noord- en Zuid-Holland liggende Hollandse steden ontegenzeggelijk de oudste papieren. In de 13e en 14e eeuw was Dordrecht één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste stad van het graafschap Holland en had als zodanig onder andere het "eerste recht".

Ergens in de 13e eeuw werd in Dordrecht een Latijnse school opgericht. De rechtstreekse opvolger, het hedendaagse Johan de Witt-gymnasium, behoort daarmee tot de oudste gymnasia van Nederland. Van 1600 tot 1615 was Gerardus Vossius rector van de Latijnse school in Dordrecht. In 1299 werd Dordrecht belegerd door Zeeuwse huurlingen onder Aloud van Ierseke. De ware toedracht is tot op heden onbekend, maar men vermoedt iets met het stapelrecht en een groot conflict met de toenmalige schepenen van Dordrecht. In de 14e eeuw was Dordrecht een militair bolwerk waar veel oorlogstuig werd gemaakt zoals blijden, katapulten en koggen (vaartuig). Dit valt op te maken uit jaarrekeningen van Willem IV van Holland op zijn voorbereiding op het beleg van Utrecht in 1345 en later ook bij Filips de Goede.

Elisabethsvloed
In 1418 vond het Beleg van Dordrecht plaats. Jacoba van Beieren belegerde de stad samen met haar man Jan IV van Brabant. Ze wilden dat hun oom Jan van Beieren de stad zou verlaten. Het betekende ook een nieuwe opkomst in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In 1421 kwam Dordrecht op een eiland te liggen ten gevolge van de tweede Sint Elisabethsvloed, waarbij grote delen van het achterland (Groote of Hollandsche Waard) voorgoed verdronken. Door haar strategische ligging ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke stapelplaats (stapelrecht vanaf 1299). Dordrecht verhandelde vooral wijn, hout en graan. In 1457 vond in Dordrecht een grote stadsbrand plaats. In 1481 werd Dordrecht door drie vendels vanuit Gorinchem ingenomen, door Jan III van Egmont, die burgemeester Gilles Adriaanszoon wist te arresteren. Dit vanwege de partijstrijd, Hoeken tegen de Kabeljauwen.

Statenbijbel
In 1566 vond ook in Dordrecht een Beeldenstorm plaats, op 25 juni 1572 was de inname van Dordrecht een feit dankzij de hulp van de Watergeuzen. In 1572 kwam te Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering bijeen. Vertegenwoordigers van alle Hollandse steden erkenden stadhouder Willem I, prins van Oranje, en steunden de opstand tegen de Spanjaarden. Hiermee werd een begin gemaakt met de vrije en onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1618-1619 vond in Dordrecht, bolwerk van de reformatie, de Synode van Dordrecht plaats, waarbij de remonstranten tegenover de contraremonstranten stonden en waar het besluit viel tot de Bijbelvertaling die in 1637 de Statenbijbel zou opleveren, de eerste officiële vertaling vanuit de grondtalen in de Nederlandse taal.

 

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.