25/04 Rob de Haas Koninklijk Onderscheiden

logo2

  • De Latijnse School
  • Gemert
  • Slide2
  • Slide4
  • Sfeervol landschap
  • Kasteel Gemert

Heemkundekring

slide1

Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' is opgericht op 28 april 1941 en gevestigd in het Historisch Informatiehuis 'De Latijnse School' aan de Ruijschenberghstraat 3 in Gemert samen met het gemeentearchief, waarmee een intensieve samenwerking bestaat.

De studiezaal en de heemkamer in de Latijnse School is vrij toegankelijk op de volgende tijden:
- di-wo-do van 09.30 - 16.00 uur
- of op afspraak

Ruijschenberghstraat 3a, 5421 KR Gemert, tel. 0492 37 85 75, postbus@heemkundekringgemert.nl 

Lees meer over de vereniging ...

Lid worden?

Heemkundekring wordlid.web

Nieuws

Kalender: evenementen

August 2018
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Informatie Gemert

pic3

De erfgoedgeowiki is bedoeld om het rijke verleden van de gemeente zichtbaar te maken. Onze kring stelt daarnaast diverse bronnen open voor onderzoek, die betrekking hebben op de geschiedenis van de voormalige gemeente Gemert en haar kerkdorpen Handel, De Mortel en Elsendorp. Wij delen deze informatie graag met u!

Bekijk de Erfgoedgeowiki ...
Bekijk de Gemertse bronnen ...

Bedankt voor...

In deze rubriek bedanken wij:

- Antoon Corstens voor het schenken van een grote hoeveelheid foto's en bidprentjes.
- Jan Krol voor het schenken van bodemvondsten, o.a. pijpenkopjes en aardewerk.

25/04 Rob de Haas Koninklijk Onderscheiden

Op de vroege vrijdagmorgen van 25 april 2014 woonde Rob de Haas niets vermoedend een vergadering in de Heemkamer bij aangaande het overdragen van zijn ICT-taken. Tot zijn verbazing werd hij het middelpunt van een bijzondere kumpulan, voor de niet Indische mensen, van een gezellig samenzijn.

Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander namelijk behaagd om Rob de Haas Koninklijk te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Jan van Zomeren gaf in zijn toespraak een korte uiteenzetting van de verdienstelijke werkzaamheden van Rob de Haas die hij als vrijwilliger voor de gemeenschap heeft gedaan, waaronder het mede oprichten van de eerste Gemertse bibliotheek, actief werkgroeplid van SOG, gemeenteraadslid voor de Werkgroep Gemeentepolitiek, redactielid van weekblad De Streek, mede oprichter van Omroep Centraal, bestuurslid en vrijwilliger bij de Heemkundekring en uiteenlopende werkzaamheden gericht op de Indische gemeenschap.

 DSC05894 2


Vervolgens was het woord aan Karel Cornelissen die namens de Indische gemeenschap sprak en aangaf bijzonder verheugd te zijn dat iemand uit de Indische gemeenschap werd gedecoreerd. Robs inzet voor de Indische gemeenschap kwam ondermeer tot uiting in het organiseren van Pasar Malams, het opzetten van een Indische website en het schrijven van het boek ‘Enkele reis Indië- Gemert’.

Toon Verhagen, voorzitter ad-interim van Omroep Centraal schetste in zijn toespraak Robs journalistieke loopbaan. Nadat Rob zich in 1987 weer in Gemert had gevestigd werd hij redactielid van Weekblad De Streek. Na opheffing van dit blad was Rob mede oprichter en bestuurslid van Omroep Centraal. Hij beheerde in de eerste jaren in zijn eentje de Kabelkrant en was en is nog steeds op tal van gebieden actief voor de Omroep Centraal.

Als intermezzo brachten Robs zussen enkele prachtige Indische liederen ten gehoren.   

 

rob de haas

 

Als laatste kwam Peter van den Elsen, voorzitter van Heemkundekring De Kommanderij Gemert aan het woord. Omdat hij in de jaarvergadering bij het afscheid van Rob als bestuurslid uitgebreid stil had gestaan bij Robs verdiensten voor de Heemkundekring en hij niet in herhaling wilde vallen, vertelde hij een persoonlijk verhaal.

 

Wilt u Rob feliciteren dan kan dat via onze Facebookpagina 'Je bent pas een echte Gemertenaar':

https://www.facebook.com/JeBentPasEenGemertenaar?fref=ts

 

Voor meer foto's zie: http://www.heemkundekringgemert.nl/nieuwsfoto-s/gallery/20

 

Voor een filmpje van Omroep Centraal met alle gedecoreerden, onder wie Rob:

http://www.omroepcentraal.nl/mediatheek/video/episode/3368/lintjes-2013-2014-mpg/

 

Voor de compleetheid van dit verslag worden hier Robs verdiensten voor de Heemkundekring opgesomd:

 

Bestuurslid Heemkundekring De Kommanderij Gemert:

Vanaf 2002 tot 2014 bestuurslid van Heemkundekring De Kommanderij Gemert. Vanaf het begin heeft Rob zich breed ingezet. In de vergadering getuigde hij vaak van een nuchtere, genuanceerde kijk op zaken. Zijn speciale aandachtsgebieden: de webmaster van de website, digitaliseren van archiefbronnen, eindredactie Heemberichten, beheerder ICT op de Heemkamer en beheerder van IT bij lezingen, lid fotowerkgroep, medeorganisator van fototentoonstellingen, lid Canonwerkgroep, lid redactie, ‘huisfotograaf’ en cameraman, lid werkgroep Tijdelijk Uitgebreide Cultuur Historisch Overleg i.v.m. ontwikkelingen rondom het kasteel, begeleiden van scholieren, vrijwilliger bij het Gemeentearchief. Meer specifiek bracht hij zijn kennis in over de integratie van de Indische gemeenschap in Gemert.

 

Boek:

Onder zijn volledige naam, Robert Armand de Haas, publiceerde Rob in 2001 een boek onder de titel ‘Enkele reis Indië-Gemert’. Het boek handelt over de vestiging en integratie van Indische Nederlanders in de Noord-Brabantse gemeente Gemert. De Indische Nederlanders waren in het onafhankelijke Indonesië niet meer gewenst en zij namen hun toevlucht tot

Nederland. 120 Gezinnen van oud-KNIL-militairen met een andere huidskleur, andere cultuur en leefwijze werden in Gemert gehuisvest.

Aan het gedegen boek dat in een korte tijd was uitverkocht en waarnaar nog steeds vraag is, gaat een jarenlang archief- en documentatieonderzoek vooraf, naast vele uren veldonderzoek en gesprekken met Indische Nederlanders.

 

Rob de Haas, Enkele reis Indië-Gemert. De vestiging en integratie van Indische Nederlanders in de Noord-Brabantse gemeente Gemert, Gemert 2001. Reeks: Bijdragen tot de geschiedenis van Gemert nr. 28. Uitgave: Heemkundekring "De Kommanderij Gemert". Formaat 23 x 23 cm, 206 pagina's, harde kaft, geïllustreerd.

 

Overige publicaties:
- Rob de Haas, ‘In Memoriam pater Martin van der Drift’.  In: Gemerts Heem (GH), tijdschrift op het gebied van geschiedenis, archeologie, dialect, e.a. van de gemeente (oude) Gemert, Jrg 45 afl. 4 (2003), 18-22.

- Rob de Haas, ‘Kasteel opvangcentrum’. In: Gemerts Heem (GH), tijdschrift op het gebied van geschiedenis, archeologie, dialect, e.a. van de gemeente (oude) Gemert, Jrg 46 afl. 1 en 2 (2004), 71-82.

- Rob de Haas, ‘Sint Willibrord adieu’.  In: Gemerts Heem (GH), tijdschrift op het gebied van geschiedenis, archeologie, dialect, e.a. van de gemeente (oude) Gemert. Jrg. 46, afl. 4 (2004), 13-23.

- Rob de Haas, ‘De Peperbus herleeft’. In: Gemerts Heem, Jrg. 47, afl. 1 (2005), 23-32.

- Rob de Haas, 'Route Jan van Gemert'. In: Gemerts Heem, Jrg. 49, afl. 2 (2007), 29-36.

- Rob de Haas, ‘Integratie in vrijheid’.Rede uitgesproken tijdens de 4-meiherdenking 2011. In: GH-2011-03, 17-19.

- Rob de Haas, ‘Hoofddoekjeskwestie in Gemert’. In: Gemerts Heem, Jrg. 54 afl. 1 (2012), 2-4.

 

- Rob de Haas, ‘Want Kwijt’ in Gemertse Verhalen. Website artikel:

http://www.heemkundekringgemert.nl/historie/verhalen/352-want-kwijt

 

Website:

Rob was de ontwerper en eerste webmaster van de eerste website van Heemkundekring De Kommanderij Gemert. Hij beheerde en vulde vanaf 2002 de diverse rubrieken met teksten en foto’s. Sinds 2012 is hij lid van de werkgroep Website en plaatsvervangend webmaster, zie: http://www.heemkundekringgemert.nl

 

Lezingen:

Zowel voor de Gemertse Heemkundekring als ook voor heemkundekringen in Noord-Brabant en Limburg, maar ook voor andere Indische verenigingen en organisaties (in Nederland) heeft Rob de Haas lezingen verzorgd over Nederlanders in Indië en over de integratie van de Indische Nederlanders in Gemert en in heel Nederland. Hij laat zich in de lezingen zien als een betrokken en onderhoudend verteller.

 

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.