Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over Brabantse adellijke families

14 maart @ 20:00 - 22:00

Onder de titel ‘Lieve Gijs, lieve ouders’ verzorgt Klaasje Douma uit Heeze op dinsdag 14 maart een lezing in het Boerenbondsmuseum aan de Pandelaar in Gemert. Haar lezing draagt de ondertitel ‘Uit de familiearchieven van de Brabantse adel’, want daaruit heeft Douma geput voor haar verhaal over adellijke families in de negentiende eeuw.
Klaasje Douma komt naar Gemert op uitnodiging van heemkundekring De Kommanderij Gemert. Naast haar werk in de administratieve en automatiseringssector studeerde Douma in haar vrije tijd cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Ze sloot die studie af met een scriptie over de bewoners van het kasteel in haar woonplaats Heeze. Daarna promoveerde ze in 2015 aan de Tilburg University op een proefschrift over de adel in Noord-Brabant in de periode 1814-1918.
Met de titel ‘Lieve Gijs, lieve ouders’ zet ze de toon voor haar lezing. Ze baseert haar verhaal op informatie die ze haalde uit documenten waarin adellijke personen iets over zichzelf vertellen. Het gaat om kinderen die brieven schrijven aan hun ouders, maar ook om liederen en gedichten die zijn geschreven ter gelegenheid van feestelijke gebeurtenissen. Ook gebruikt Douma overlijdensberichten of huwelijksaankondigingen en zelfs recepten en huishoudelijke aantekeningen om inzicht te geven in het leven van Brabantse adellijke families.
De lezing in het Boerenbondsmuseum begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; consumpties voor eigen rekening.

Gegevens

Datum:
14 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Heemkundekring De Kommanderij
E-mail:
brievenbus@heemkundekringgemert.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Boerenbondsmuseum
Pandelaar 106
Gemert,
+ Google Maps