GH-1999-02 Filmregisseur Wim Verstappen

 

Ad Otten

De naam van filmregisseur Wim Verstappen was in de jaren zestig en zeventig goed voor veel publiciteit onder andere vanwege diens veel ophef veroorzakende films ‘Liefdesbekentenissen’ (1967) en ‘Blue Movie’ (1971). Daags na de première van zijn filmdebuut in 1966 met ‘De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt’ over de Amsterdamse provomentaliteit, schreef de Volkskrant in een recensie: ‘De Nederlandse speelfilm, begon gisteren opnieuw’.
Deze Wim Verstappen, later verbonden aan de Nederlandse Film- en TV Academie te Amsterdam, werd op 5 april 1937 te Gemert geboren aan de Oudestraat. Hij was het eerste kind van Sjef Verstappen, onderwijzer in De Mortel, en Maria Werts, voor haar huwelijk onderwijzeres te Gemert aan achtereenvolgens de Komschool en de Nazarethschool. Maria was van huis uit een echte Gemertse en Sjef kwam van Helmond.
Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin Verstappen-Werts naar Curaçao. Vader Sjef had besloten de onderwijsbaan in De Mortel te verruilen voor één in Curaçao. Pas na de oorlog zou het gezin met kleine Wim naar Nederland terugkeren. Maar ze vestigden zich niet meer in Gemert. Van Wim Verstappen, die in de jaren zestig de Nederlandse film een nieuw gezicht gaf, kan bijgevolg niet gezegd worden dat hij hier het filmen leerde. Wel leerde Wim in Gemert lopen en dat is ook niet niks.