02/06 Excursie naar Aken, de stad van Karel de Grote

Op zaterdag 28 september 2013, vertrek 7.30 uur, meld je nu aan!

Leden van de Gemertse heemkundekring hebben 20 jaar geleden (oktober 1993) een boek gepresenteerd met de titel: "Stammen alle Gemertenaren af van KAREL DE GROTE?"

Om dit nogmaals te bewijzen brengen we dit jaar een bezoek aan Karel de Grote in Aken. Daarnaast is er nog een andere relatie met de stad Aken. In Aken lag namelijk een commanderij van de Duitse Orde, eveneens onderhorig aan de Landcommanderij Alden Biesen. Hieronder staat een prent van Romijn de Hooge uit 1700, die ook het kasteel en de kerk van Gemert heeft getekend.

De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in deze omgeving Aquis-Granum, naar de Keltische god van de genezing Grannus. Sinds de Romeinse tijd zijn deze hete bronnen gekanaliseerd en veranderd in geneeskrachtige baden, die nog steeds in gebruik zijn. Âh, is een Oud-Germaans woord, verwant aan het Latijnse aqua, ook terug te vinden in riviernamen, en betekent water. In Franssprekende delen van het voormalige Romeinse Rijk veranderde dit in Aix. Zo is de Franse naam van Aken Aix-la-Chapelle. Dit vindt men ook terug in de namen van andere Romeinse kuuroorden zoals Aix-en-Provence en Aix-les-Bains.

De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. De Aula Regia in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken (met Granusturm). De centrale cour van de palts is nog steeds herkenbaar als het plein het Katschhof tussen beide gebouwen. De dom was gedurende 400 jaar de grootste kerk ten noorden van de Alpen. De tombes van Karel de Grote en Otto III zouden zich in deze kerk bevinden, hoewel ze bij recent archeologisch onderzoek niet werden terug gevonden. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem zou hebben laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, het lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest. Dit werd echter pas in 1239 openbaar bekend. Hierdoor kreeg de Dom van Aken een religieuze betekenis als bedevaartsoord en ontstond een pelgrimage. De zevenjarige cyclus van deze Heiligdomsvaart ontstond echter pas in de eerste helft van de 14e eeuw. Nog steeds komen elk jaar duizenden gelovigen naar Aken voor de toning van de relieken. De eerstvolgende Heiligdomsvaart in Aken is in 2014.

Kosten van de verzorgde excursie (inclusief gebak, lunch en diner in restaurant "Opera") in totaal € 49,= per persoon voor leden en voor niet-leden per persoon € 55,= . Nieuw dit jaar is dat de inschrijving ook openstaat voor leden van heemkundekring De Rips en heemkundekring Bakel en Milheeze. Zij kunnen eveneens voor de ledenprijs mee.

Inschrijving: UITSLUITEND inschrijven door vóóraf de kosten te voldoen op rabobanknr. 116197226 van heemkundekring "De Kommanderij Gemert" o.v.v. "excursie 28 september".

Sluitingsdatum van inschrijving: Zaterdag 13 september 2013 (dit vanwege de tijdige reservering van de bus(sen)). Bij annulering helaas geen geld terug.

07.15 u. Verzamelen op het Ridderplein te Gemert;
07.30 u. Uiterste vertrektijd, per bus, naar Aken;
09.45 u. Aankomst in hartje stad, restaurant Opera, voor 2 x koffie/thee met heerlijk gebak, de bus parkeert bij het restaurant;
11.00 u. - 12.30 u. Een stadswandeling langs de mooiste plekjes van de al meer dan 2000 jaar oude stad met zijn karakteristieke bronnen (o.l.v. een Nederlands sprekende gids);
13.00 u. Lunch: een kopje koffie met een rijkelijk belegd Ciabatta, te kiezen in de bus;
15.00 u. Wandelen naar de Dom, ca. 500 meter;
15.30 u.- 16.15 u. bezoek aan de Dom van Karel de Grote (o.l.v. een Nederlands sprekende gids);
16.15u - 17.00 u. Even tijd voor jezelf;
17.00 u - 18.30 u. Diner: Tomaten- of Minestronesuppe, Schnitzel Jägerart mit Pommes und Salat, met als nagerecht Tiramisu;
18.30 u. Vertrek naar Gemert en om 20.30 u. weer terug op het Ridderplein.

Alle drankjes komen voor eigen rekening, met uitzondering van de 2 x koffie/thee bij aankomst en een kopje koffie/thee tijdens de lunch.

Betaling: Uw betaling vóór 13 september biedt een garantie dat u meegaat naar Aken; indien echter de bus vol zit, wat wij voor u niet hopen, krijgt u uiteraard uw geld terug.

Informatie bij uw reisleider: secretaris Martin Breeuwer (na 19.00 uur, 0492-364033) of per E-mail: m.breeuwer1@upcmail.nl.

Wij rekenen op minimaal 50 personen, daar anders de kosten (vanwege de gehuurde bus) te hoog worden.

January 2018