23/02 Leer cultuurhistorisch Erp, Keldonk en Boerdonk kennen

erp.raadhuis

Op zaterdag 20 april 2013 krijgt u de kans om de oude gemeente Erp met de dorpen Erp, Keldonk en Boerdonk beter te leren kennen. Heemkundekring De Kommanderij Gemert organiseert op deze dag een excursie naar onze buurgemeente, waar wij ontvangen worden door onze zusterorganisatie Heemkundekring Erthepe. In het kort gaat de fietsexcursie naar het oude raadhuis van Erp, met bezoek aan de Sint Servatiuskerk, via de Lanckveldse hoeve op ‘t Ham naar molen De Hoop in Keldonk en van daar naar een paradijselijk plekje op deze aarde: Boerdonk (= Boering) om te eindigen bij Ger en Jan Coppens in ’t Mirakel.

Veel Gemertenaren hebben wortels die naar Erp verwijzen. Niet alleen onze eerste Gemertse burgemeester (Hendrik Rietman) en onze laatste Gemertse burgemeester (Jan van Maasakkers) kwamen uit Erp, maar velen van ons hebben voorouders die van oorsprong uit Erp kwamen. De vele archeologische vondsten wijzen in de richting dat de drie kerkdorpen al zeer vroeg bewoond werden. Voor een deel zal dat voortvloeien uit de situering, zo dicht gelegen bij de Aa. In rivier de Aa lagen voorheen enkele watermolens die in windstille periodes uit de verre omgeving klanten trokken.

Vanuit Gemert vertrekken wij per fiets naar het oude Raadhuis van Erp, waar wij de ochtend doorbrengen en de lunch nuttigen die door leden van onze zusterorganisatie wordt bereid. Tevens zal dan de kern van Erp worden bezocht met als blikvanger de Sint Servatiuskerk. Vervolgens fietsen wij door het Erpse landschap richting Keldonk, via het Blankenskerkhof, de Lanckveldse hoeve op ‘t Ham en enkele historische kortgevel boerderijen naar molen De Hoop. Deze molen wordt momenteel herbouwd.

St 20Servatiuskerk  de hoop

Vanuit ‘Kelding’ fietsen we naar ‘Boering’ waar Jan Kerkhof ons opwacht. Hij zal ons vertellen dat de naam Boerdonk waarschijnlijk verwijst naar ‘buur op een heuvel’. Wij eindigen bij Jan en Ger Coppens in ’t Mirakel. Misschien dat Ger ons naast een goed glas bier trakteert op één van haar liedjes zoals “’t karkske” of over haar oom Toon van den Boom van de Kokse Hoeve.
In het kader van leer de buren beter kennen organiseren wij als heemkundekring een jaarlijkse excursie naar een zusterorganisatie. Het is tevens een unieke kans om van elkaar te leren. De eerste excursie, naar Heemkundekring Boekel, viel uitstekend in de smaak en de deelnemers waren reuze enthousiast. Het veelbelovende programma van Heemkundekring Erthepe zal daar zeker niet voor onderdoen. Een mooie gelegenheid om in de keuken van een andere heemkundekring te kijken. Voorzitter Marius Strijbosch biedt ons een programma aan, waarbij we fietsen langs de rijke (cultuur)historie die Erp heeft.

Het programma:
10.00 uur: Bijeenkomst in de Heemkamer van Erthepe, het voormalige Raadhuis, met koffie/thee en en iets lekkers;
10.15 uur- 11.15 uur: Kennismaking met een presentatie door de heemkundekring en een bezichtiging van het Raadhuis waarin al het moois dat deze kring in huis heeft, is tentoongesteld. (info: Het rijksmonument “het Raadhuis” Hertog Janplein 9 is een bakstenen gebouw uit 1791 met in Lodewijk XVI trant, versieringen in de kroonlijst)
10.30 uur: Te voet naar De Sint Servatiuskerk voor een boeiende rondleiding door leden van de kring Erthepe. (info: de Sint-Servatiuskerk werd in 1844 gebouwd; dit is een zogenaamde Waterstaatskerk in neoclassicistische stijl)
12.30 uur: Lunch met koffie/thee en enkele broodjes in het Heemhuis.
13.00 uur- ca.15.30 uur: Fietstocht door het buitengebied van Erp met o.a. een bezoek aan enkele monumenten: o.a. het Blankenskerkhof, het Ham’s Kasteeltje en enkele historische kort-gevelboerderijen (als het mag ook bezichtiging binnen).
Vervolgens fietsen we naar Keldonk waar we uitleg krijgen door de molenaar over de achtkantige korenmolen “De Hoop” Keldonk. Deze molen wordt momenteel gerestaureerd. (info: De molen werd gebouwd in 1849 en is in 1903 te Keldonk weer opgebouwd. In tegenstelling tot algemeen wordt aangenomen, is de molen niet afkomstig uit Noord-Holland, maar zeer waarschijnlijk uit de gemeente Marum, provincie Groningen). Hierna fietsen we naar Boerdonk, waar we eerst koffie gaan drinken in het café van Jan en Ger Coppens “ ‘t Mirakel”. Na de koffie krijgen we een rondleiding in Boerdonk met gids: Jan Kerkhof, voorzitter van Stichting “Cornelius van Boerdonk”.
Tenslotte gaan we een welverdiende consumptie nuttigen in het gezellige café “ ‘t Mirakel”. Einde ca. 18.00 uur. Gezien het te verwachten aantal deelnemers, maximaal 50 personen mogen mee, is het mogelijk dat de fietsgroep in tweeën wordt gedeeld.

cornelius kapel boerdonk    ger coppens   jan kerkhof.1

Datum: Zaterdag 20 april 2013 (denk indien nodig aan regenkleding).
Plaats: Heemhuis (oude Raadhuis) Hertog Janplein 9 te Erp.
Informatie: Martin Breeuwer, tel. 0492-364033 (na 19.00 uur) of E-mail: m.breeuwer1@upcmail.nl
Kosten: Voor leden: € 15,00 per persoon en voor niet-leden € 20,00 per persoon (inclusief koffie/thee, iets lekkers, goede lunch met koffie/thee in Erp, koffie/thee en één consumptie in Boerdonk en donaties aan de Kerk in Erp en de Molen in Keldonk).
Inschrijving: UITSLUITEND door vóóraf de kosten te voldoen op rabobanknr. 116197226 van heemkundekring “De Kommanderij Gemert” o.v.v. “excursie Erp”.
Vóór zondag 7 april 2013 betalen i.v.m. vastleggen lunch.

Herberg Hotel t Mirakel

June 2017