20/02 Naambord MINISTERIE van ETEN EN DRINKEN

8380148840 e8eec54264

Sinds 2005 houdt Ellen Bouckaert samen met haar man Paul Verhees een weblog/website bij onder de aansprekende titel: ‘Ministerie van Eten en Drinken’. Het is een website waar naast wat er dagelijks wordt gegeten en gedronken ook het randgebeuren wordt beschreven, waarin veel Gemertse gezelligheid en samenhorigheid in doorklinkt. Dat de site in de smaak valt mag blijken uit het aantal bezoekers: met meer dan 4.000 bezoekers per dag is het op internet een topper! Daarmee schrijven zij in het hedendaagse Gemert geschiedenis. Voor de Stichting Gemert Vrijstaat reden om het Ministerie van Eten en Drinken van een naambordje te voorzien. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats op zondag 13 januari 2013. Hieronder een verslag dat overgenomen is van de website van het Ministerie zelf.

14/01 Ministerie ontstijgt virtuele wereld…

Het gonsde al enige tijd op Facebook: er stond op die zondag in januari iets te gebeuren op het Ministerie van Eten en Drinken… Mondjesmaat werd er informatie gelekt, elke dag een beetje. Volop reageerden lezers op de berichtjes en men gokte naar alle kanten. Maar uiteindelijk bleef het aanstaande gebeuren geheim. Nu is de tijd daar om het hele verhaal te vertellen, maar daarvoor moeten we eerst een zijsprong maken, een beetje grasduinen in het wel en wee van ons dorpje.

Gemert heeft een rijk cultureel leven, zowel in de breedte als in de diepte. Het verenigingsleven bedient eenieder op zijn of haar wenken, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt wel ergens terecht om jouw hobby, passie of levensbehoefte uit te oefenen. En het is met meer dan gepaste trots dat wij beseffen dat de kwaliteit van dat alles ver uitsteekt boven dat wat je verwacht van een middelgrote plattelandsgemeente.

En dan is er de Heemkundekring. Een bloeiende vereniging met tal van leden. Niet een belegen dorpsklup van enkele notabelen, maar een breed gedragen vereniging. Er wordt aan wetenschappelijk onderzoek gedaan, men geeft boeken uit, men verzamelt en archiveert. En nog veel meer, maar daarvoor ga je zelf maar op bezoek bij de Heemkundekring.

Een van de voortvloeisels van de Vereniging is de Stichting Gemert Vrijstaat. Die stichting omschrijft haar activiteiten als volgt: De Stichting Gemert Vrijstaat is opgericht met het doel om de historische identiteit van Gemert te versterken. Dat doet zij door het aanbrengen of stimuleren tot het plaatsen van beelden, naamborden, gevelstenen, huisnamen, wapens e.d. die gerelateerd zijn aan historische feiten van de betreffende plek.

In de traditie van de Heemkundekring (en dus ook in die van de Stichting Gemert Vrijstaat) is moderne geschiedenis óók geschiedenis. En in hun opvatting betekent het dat je met geschiedkunde ook heel dicht bij de actualiteit kunt zitten. In dat kader bedacht men dat het Ministerie min of meer officieel opgenomen diende te worden in de analen van ons dorp. We kregen een naambord aangeboden.

8379089989 a91173a7fb n             8379090359 b9dd351168 n

Gisterenmiddag onthulde Ellen het bordje, onder toeziend oog van de Staatssecretaris van de Vrijstaat, Ad Otten, en een klein select gezelschap van Ministerievolgers. De gebeurtenis was uiteraard aanleiding tot een feestje. Daarover later meer.

Het grafische ontwerp én de letters zijn van de hand van Harry Huybers

De homepage van het Ministerie van Eten en Drinken

De pagina van de hierboven weergegeven website (met nog meer foto’s)