Kerstpuzzel met advertenties van weleer

Heemkundekring De Kommanderij Gemert biedt u samen met het Gemerts Nieuwsblad een kerstpuzzel aan. Deze puzzel treft u aan in het Gemerts Nieuwsblad van 22 december 2015 en vormt de aftrap van de vele activiteiten in het jubileumjaar.

Bij de oprichting van de Heemkundekring in 1941 is de voorloper van het Nieuwsblad, de Gemertsche Courant, een onmisbare schakel. Bijna wekelijks plaatst pater dr. Loffeld korte stukjes in de Courant om lezers te enthousiasmeren voor het “eigen heem”. Het enthousiasme groeit en de door hem geïnitieerde oprichting van een heemkundekring vloeit daar als een bijna vanzelfsprekend gegeven uit voort. De vereniging blijft vervolgens 75 jaar lang gebruikmaken van de publicatiemogelijkheden in het Gemerts Nieuwsblad. Mede daardoor worden honderden activiteiten een succes. Het gratis huis aan huis bezorgen van deze krant is alleen mogelijk door ondersteunende advertenties van de plaatselijke middenstand. De kerstpuzzel is om die reden een ode aan het Gemerts Nieuwblad, maar vooral ook aan de adverteerders, waar deze kerstpuzzel over gaat!

Heemberichten.kerstpuzzel

Werkwijze en tips
De vragen komen voort uit advertenties uit de Gemertse Courant/Gemerts Nieuwsblad vanaf 1930 tot heden. In totaal zijn er 13 categorieën waar je 75 punten mee kunt verdienen.

Hier enkele aanvullende tips. De eerste tip staat op de website van de Heemkundekring in de rubriek Nieuws. Behulpzaam is het ook om het boek Gemertse Negossie door te bladeren. Verder is het raadzaam te kijken op de Facebookpagina “Je bent pas een Gemertenaar” en “Heemkundekring Gemert”, en in de vitrines van de Heemkamer. Bij een aantal (winkel)panden in de oude gemeente Gemert vind je achter het raam de advertentie met het antwoord op één van de vragen. In het Gemeentearchief bewaren ze alle kranten vanaf 1930.

Inleveren voor maandag 11 januari 2016. Bij Heemkundekring, Ruijschenberghstraat 3b (let op: NIET in brievenbus gemeentearchief). Van deelname uitgesloten zijn: bestuursleden Heemkundekring De Kommanderij Gemert en vrijwilligers van de Jubileumcommissie. Bij gelijk aantal punten wordt geloot. Download het antwoordformulier van de website van de Heemkundekring. Vul daarop naam, adres met telefoonnummer en/of e-mailadres in.

Prijzen
Hoofdprijs “Excursie naar een Belgische stad” voor twee personen. Verdere prijzen: een excursie naar Amsterdam (2 pers.), een excursie naar Helmond (2 pers.), een groepsrondleiding in Gemert (middag) voor familie of vrienden o.l.v. een gids, een rondleiding bij Heerlijck Hopveld, de tuinen van Velt (2 pers.), een tegoedbon Gemerts Woordenboek (2016), drie tegoedbonnen boek Erfgoed Gemert (2016), vijf keer twee toegangskaarten voor “Passie voor Italië” op 14 februari 2016, en een cadeaubon van ondernemersvereniging Gemert te waarde van € 50,- aangeboden door het Gemerts Nieuwsblad.

Uitslag kerstpuzzel
Op woensdagavond 13 januari 2016 Heemkaffee Extra: Uitslag kerstpuzzel