De geschiedenis van Gemert en de Noordelijke Peel 5 oktober

Een ecologische beschouwing door Jan Nillesen

Op maandag 5 oktober 2015 verzorgt Jan Nillesen een lezing over de geschiedenis van Gemert en de Noordelijke Peel vanaf 20.00 uur in het Boerenbondmuseum op de Pandelaar in Gemert.

Bedaf 2015 700x454

De lezing betreft een historisch ecologische beschouwing over de geschiedenis van  de streek. We maken een reis door de tijd. We beschrijven het ontstaan van de landschappen, de tectoniek , de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen in de beekdalen  en de  Peelrandrug.

We volgen hun weg door de tijd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen in 'de lagg zone' van de Peel. Jan vertelt tijdens deze lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen  het landschap inrichtten. Speciaal aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg.

Jan Nillesen is gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de randen van de Peel. Vanaf zijn jeugd is zijn voorliefde uitgegaan naar natuurstudie en aardkunde. Daarbij was hij actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging [KNNV], IVN, en Werkgroep Geologie en Landschap. In 2013 werd aan hem door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging de ARJA prijs uitgereikt voor de meest samenhangende beschrijvingen van natuur en landschap. Wekelijks worden door de KNNV excursies gegeven in de regio waarbij iedereen welkom is.

De lezing wordt gehouden op maandag 5 oktober 2015. Aanvang 20.00 uur, verwacht einde 22.00 uur.
Locatie: Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106 Gemert. De toegang is gratis. Koffie/Thee: tegen betaling aan de bar.

Lezing.Noordelijke Peel 700x467

June 2017