Lezing ‘Án wírskante van de Fálliekant’ 22 april 2015

Op woensdagavond 22 april 2015 geeft Peter van den Elsen vanaf 19.45 uur een Powerpoint presentatie  in de Heemkamer over de buurt Pandelaar-Koks-Esdonk.  Deze lezing werd onlangs gegeven voor leden van buurtschap de Fálliekant, maar is nu toegankelijk voor iedereen. Van deze buurtvereniging zijn grofweg de bewoners uit de achter-Pandelaar, de Kampen, Koks, Esdonk en de Ketsheuvel lid. Deze buurt ligt in de noordwest hoek van de gemeente en grenst aan de gemeenten Laarbeek (Beek en Donk), Veghel (Boerdonk en Erp) en Boekel.

1962 Faliebar A.A.Pieterse anno 1563

Bijschrift foto: Foto van de Falie Bar uit 1962, een café aan het eind van de Pandelaar, gelegen naast het huidige Boerenbondsmuseum. Buurtschap de Fálliekant (Pandelaar, Koks en Esdonk) ontleent hieraan haar naam. Vandaar de titel van de lezing: 'Án wírskante van de Fálliekant'.

De naam van dit buurtschap is ontleend aan café 'de Falie', die in de jaren zestig de toevoeging Bar krijgt ofwel de Falie Bar. De Falie Bar is op zondagmorgen 8 februari 1970 afgebrand en na jarenlang een ruïne te zijn geweest, welke door Gemertse provo's van MIC voorzien van kleurige grafitti nog enkele jaren heeft staan pronken, is afgebroken. Op deze plaats staat nu een landhuis, gelegen naast het Boerenbondsmuseum. De Falie kan gezien worden als het scharnierpunt tussen de Pandelaar en Koks/Esdonk en dat is de onderliggende gedachte geweest om het buurtschap 'de Fálliekant' te noemen.

In een PowerPoint presentatie getiteld 'Án wírskante van de Fálliekant' laat Peter van den Elsen honderd dia's zien. Hij zal de bezoekers tonen wat je in de Latijnse School en in het archief kunt vinden. Daarnaast zal hij een beeld schetsen van waar de Heemkundekring zich mee bezig houdt en wat je in haar collecties kunt aantreffen.

Het merendeel van de presentatie bevat foto's en filmpjes over de buurt, van panden die zijn afgebroken, van landschappen die zijn verdwenen. Natuurlijk komt de Falie Bar uitgebreid in beeld, evenals wat nu eigenlijk een 'falie' is. De Esdonkse kapel heeft een prominente plaats in de presentatie, maar ook filmpjes met zigeunerliedjes, een oorlogsfilmpje gemaakt op Esdonk en zelfs een filmpje van de TT in Gemert, een motorwegrace die in 1969 en 1970 om het Esdonks képèlleke is gehouden. Veel materiaal is nog nooit vertoond. Prachtige foto's  die pas vrij recent ontdekt of gemaakt zijn: de Straat, Kruiseind, Pandelaar, Pandelaarse Kampen, Hulst, Brug over de Aa, Koks, Esdonkse Dijk, Esdonk, Ketsheuvel en zelfs een paar dia's over de verbinding met Boekel. Rode draad in de presentatie zijn de veranderingen in genoemde buurt van de afgelopen zestig jaar aan gebouwen en landschap.

De Powerpoint presentatie vindt plaats op woensdagavond 22 april in de Heemkamer, gelegen aan de Ruyschenberghstraat 3A/B. Het begint om 19.45 uur en het verwacht einde is ca. 22.00 uur. Iedereen is welkom, (oud)buurtbewoners en geïnteresseerden. De toegang is gratis.

December 2017