08/02 Cursus Ad Otten “Het bijzondere van Gemert”

De Heemkundekring heeft Ad Otten ook voor 2015 weten te strikken voor een cursus van drie donderdagavonden in de Latijnse School. Op 26 februari, 5 en 12 maart behandelt hij “Het bijzondere van Gemert”. De geschiedenis van Gemert laat zich vertellen als een spannend verhaal. Ad wordt wel de dorpsverteller van Gemert genoemd. Zo’n vijf jaar lang kwam hij 3 keer per dag 10 tot 15 minuten op de lokale tv, met elke maand opnieuw de oplossing van een of ander historisch ‘mysterie’. Vaak kreeg hij daarvoor complimenten in de trant van ‘hoe krijg je het verzonnen’. “Maar”, verzekert Ad, “Elk verhaal komt voort uit grondig en gedegen onderzoek.” In tientallen boeken en nog eens honderden publicaties heeft hij ook nooit nagelaten om dat te staven aan de hand van gedetailleerde verwijzingen naar authentieke bronnen, prenten, foto’s, kaartmateriaal en vele historische prenten. Nu is er de mogelijkheid om in de Heemkamer in de voormalige Latijnse School persoonlijk kennis te nemen van: ‘Het aparte van Gemert’ en hoe dat het zo gekomen is. Een klein landje, los van Brabant, los van Nederland. Van 1200 tot 1800, zes eeuwen lang had noch Brussel, noch Den Haag hier iets te zeggen. In de Franse Tijd werd alles anders maar toch wist Gemert stiekem veel van het eigene en het bijzondere karakter te bewaren. Veel Gemertenaren hechten daar ook aan. De drie avonden hebben elk een apart thema en alles wat Ad te vertellen heeft zal hij ook nu ondersteunen met beeldmateriaal in de vorm van honderden illustraties geprojecteerd op een groot scherm in de sfeervolle Heemkamer.

18 1636 oudste prent van Gemert met kasteel

Oudste prent van Gemert (1636) met op de voorgrond de huizen aan het Ridderplein, rechts de klokkentoren en boven het kasteel van de Duitse Orde.

‘Van Vrijstaat tot Vorstendom (1200-1800)’ is het onderwerp van de eerste avond. Natuurlijk komt daarin ook de bouw van kasteel en kerk en de ontwikkeling van Gemert aan de orde, maar ook de neutraliteit in alle oorlogen, de unieke godsdienstvrijheid, de politieke aanvaringen met Helmond, Brussel en Den Haag. De stichting van een Franse (1750) en een Latijnse School (1587) enz. enz. En uiteraard de ridderlijke Duitse Orde, die eeuwenlang de vorst van Gemert leverde. Wist u dat die Orde in de Nederlanden bekend stond als de Dietse Orde? En dat ‘Duits’ in 1916 in het Woordenboek van de Nederlandsche Taal als eerste betekenis nog geeft ‘goed Nederlands’. Dat overal in Nederland in het verleden daarom ook basisonderwijs werd gegeven op een ‘Duitse school’. Duits, diets en dutch … och, het is van oorsprong allemaal hetzelfde.

In de tweede avond komt ‘Gemert van 1800 tot heden’ aan bod. In 1800 telt Gemert nog meer inwoners dan Helmond en Eindhoven. Na de Franse bezetting wordt Gemert verkocht aan de Bataafse Republiek. Ook kasteel, molens, hoeven en huizen worden verkocht ten bate van de Franse en/of de Nederlandse staatskas. In een paar jaar wordt Gemert gemaakt tot één van de armste gemeenten van Nederland. Het inwonertal loopt terug. Plannen tot aansluiting op kanaal en spoor worden niet gehonoreerd. Vijftig jaar is er in het kasteel een textielfabriek gevestigd. Maar Gemert krabbelt er bovenop. Hier wordt de tweede stoomfabriek van de provincie gevestigd, het allereerste rk doofstommeninstituut van Nederland, enz. enz.

1955-1960 Frunte Gang met Tinus en Drika van Kilsdonk j.vdBroek 2

Frunte Gang met Tinus en Drika van Kilsdonk (1955-1960)

In de derde avond komen ‘allerhande bijzonderheden en merkwaardigheden’ aan bod die nog buiten de aandacht zijn gebleven. Het bijzondere van Handel en De Mortel, het mysterie van de Kluis (Huize Padua), de grootschalige Peelontginning en de stichting van het Van den Elsendorp. Tenslotte zal Ad op de afsluitende avond zeker niet nalaten om iedereen er op te wijzen wat je zelf in de Heemkamer en het Gemeentearchief allemaal kunt vinden.

Plaats:  Heemkamer, Ruijschenberghstraat 3b, Gemert
Aanvang: 20.00 uur - 22.00 uur op donderdagen 26 febr. en 5 en 12 maart
Kosten Cursus: € 15,00 (leden) en  € 30,00 (niet-leden); te betalen op de 1e cursusavond
Aanmelden: Bij Ineke van Lankveld, per e-mail inevanlankveld@live.nl of tel. 0492-341001