05/02 Moet de naam Drossaard De la Courtstraat veranderen

Op zondag 8 februari 2015 zullen Ad Otten en Simon van Wetten in het Heemkaffee een inleiding geven over vader en zoon De la Court, beiden waren drossaard, vader van de Vrije Heerlijkheid Gemert en zijn zoon was landdrost van Noord-Brabant.

delacourt2

Voor de wijk Berglaren en in navolging daarvan voor de wijk 'Oliekelder' werd besloten om straatnamen te hechten aan 'bestuurders' uit Gemerts verleden. Peter Adriaan de La Court (1725-1792) was drossard van Gemert van 1760 tot 1790. Het drossardambt kan vergeleken worden met het huidige burgemeestersambt, maar behalve drossard was De la Court in die periode ook gemeentesecretaris en rentmeester. Hij was een omstreden sleutelfiguur. In de patriottentijd, toen maatschappelijke veranderingen zich reeds aandienden, geraakte hij in opspraak. De grote dorpsbrand van 1785 werd hem vanwege het ondeugdelijke brandweermateriaal aangerekend. Patriottisch gezinde schepenen beschuldigden de drossard van fraude en valsheid in geschrifte en de Duitse Orde stelde Gemert onder curatele. De la Court werd in 1790 van zijn functie ontheven en nog voordat een tegen hem lopend proces was afgehandeld, kwam hij te overlijden. Het grote woonhuis van de familie De la Court aan het Binderseind werd in de Franse Tijd eigendom van de rentmeestersfamilie Borret. Het is het pand waarin in 1848 zich klooster Nazareth zou vestigen.

paulus de la court  Paulus Emmanuel de la Court

Vermeldenswaard is nog de opmerkelijke carrièrre van een zoon van de drossard van Gemert, te weten Paulus Emmanuel de la Court. Paulus werd in 1760 in Gemert geboren. Hij vestigde zich als advocaat in 's-Hertogenbosch, hij vertegenwoordigde Brabant in de Tweede Kamer en onder koning Lodewijk Napoleon werd hij landdrost van Brabant, een functie vergelijkbaar met die van de tegenwoordige Commissaris van de Koningin.

Ad en Simon hebben een actiecomité opgericht. Zij willen de straatnaam "Drossaard de la Courtstraat" veranderen in: "Drossaard de la Courtstraat".  Mocht u dit fronsen op het voorhoofd bezorgen, dan is de korte explicatie dat er een drossaard de la Court senior is geweest en een Drossaard de la Court junior. De laatste verdient de straatnaam meer dan zijn ouwe heer. Dat is althans de mening van het genoemde actiecomité. De straatnaambordjes kunnen budgetair-neutraal worden verwisseld. Ziedaar hetgeen Ad en Simon tijdens dit Heemkaffee gaan bepleiten.

Onthulling gerestaureerd schilderij
Aansluitend aan het dispuut over De la Courts zal Ad Otten een nieuwe aanwinst onthullen. Het betreft een door Alphons Arts gerestaureerd schilderij van pastoor Theodorus Mickers. Mickers was pastoor van Gerwen en schonk in de 19de eeuw de Mickershoeve aan de Doonheide aan de Gemertse kerk. Gemertenaar en kunstschilder Nicolaas van Wintelroy schilderde een portret van Mickers dat jarenlang in de pastorie van Gerwen heeft gehangen, maar op initiatief van Theo Mickers in bruikleen gegeven is aan de Gemertse Heemkundekring.

Het Heemkaffee is in de Heemkamer gelegen aan de Ruyschenberghstraat 3B. Het begint om 11.00 uur en het verwacht einde is  ca. 13.00 uur. De toegang is gratis.

June 2017