23/02 Lezing Eerste Wereldoorlog door Alex van Antwerpen

Komende zomer is het honderd jaar gelden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Alex van Antwerpen verdiept zich al jaren in "De Grote Oorlog". Hij schetst ons de grote geschiedenis, maar ook de weerspiegeling daarvan in de Gemertse samenleving. De lezing vindt plaats op maandagavond 24 februari in het Boerenbondsmuseum, aanvang 20.00 uur.

eerste wereldoorlog

Deze oorlog begon, nu bijna honderd jaar geleden, in augustus 1914 als een frischer, fröhlicher Krieg. Een snelle tocht richting Parijs dan wel Berlijn. Soldaten vertrokken luid toegejuicht en met bloemen in de geweren naar het front. Vrijwilligers melden zich massaal aan. De aanvankelijke euforie slaat al snel om als er berichten over Duitse oorlogsgruwelen in een aantal Belgische steden bekend worden. De snelle tocht loopt onwrikbaar vast in een loopgravenstelsel van de Belgische kust tot de Zwitserse grens. De industriële, totale oorlog is geboren en eindigt vier jaar later als een bloedstollende nachtmerrie met 10 miljoen doden.

In deze lezing komt het verloop van de strijd aan het westelijke front aan de orde, maar de nadruk zal liggen op het menselijke leed, zowel voor de soldaten als de burgerbevolking. Hoewel Nederland neutraal was, hebben de oorlogshandelingen hun weerslag gehad op ons land. Denk aan de mobilisatie van dienstplichtige soldaten, een enorme toestroom van duizenden vluchtelingen (vluchtoord Uden) en voedselschaarste. Alex van Antwerpen heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar het dagelijkse leven in Gemert tijdens deze erbarmelijke jaren. Had men in ons dorp een gebrek aan eten, moest men woekerprijzen betalen of hield men in Gemert, als boerendorp, het hoofd boven water?
Wat voor effect had het gebrek aan kolen en andere grondstoffen op de plaatselijke industrie?  Hij staat stil bij het lot dat de vluchtelingen beschoren was die in Gemert werden opgevangen.
Van Antwerpen besteedt ook aandacht aan de categorie: “klein leed”, zoals aan de Duitse deserteur die in Gemert een rijwielfiets koopt, op afbetaling, bij de firma Verhappen om er vervolgens spoorloos mee te verdwijnen.

De lezing begint om 20 uur en duurt tot circa 22.30 uur. De toegang is gratis. Het adres van het Boerenbondsmuseum: Pandelaar 106, Gemert.

uit-de-loopgraven-7169