Mysterie 47: Sloop Kerkstraat

In het maandjournaal van Omroep Centraal draait weer een nieuw 'Mysterie van Gemert'. Het zevenenveertigste. Het is nu bijna niet te geloven. Zo'n vijftig jaar geleden waren er plannen om de hele westelijke straatwand van de Kerkstraat te slopen, inclusief het hele achterland tot en met de Komschool en het notariaatkantoor van Penders. De plannen voor de bouw van een nieuw bejaardenhuis op de plaats van het oude Gasthuis en de Latijnse School die waren al rond toen op 6 januari 1966 de winkelbazar 'Het Schaap' afbrandde. De gemeente bepaalde dat het winkelmagazijn niet herbouwd mocht worden. Op het gemeentehuis werd druk overlegd. Nu konden er spijkers met koppen geslagen worden. Het postkantoor op de hoek Ruijschenberghstraat-Kerkstraat was te klein. Opeens was er ruimte voor uitbreiding. Alle particuliere eigenaren werden gepolst. De parochie wilde maar wat graag het oude gemeentehuis, het patronaat en de oude pastorie verkopen en ook andere eigenaren op een enkele uitzondering na reageerden positief. De grote opruiming van het oude en versleten Gemert kon beginnen. De stedebouwkundige Reuser uit Nijmegen had de opdracht al op zak voor de uitwerking van een groots winkelplan "Het Hart van Gemert" met parkeergelegenheid en een directe aansluiting op de verkeerswegen langs het kanaal naar Helmond en Den Bosch....

kerkstraat 1928Nog tot in het begin van de jaren zeventig is men blijven ijveren voor verwezenlijking van deze plannen. Waarom het er nooit van is gekomen? Andere tijden, gewoon andere tijden, geen geld en een nieuwe stedebouwkundige. Dat is zo ongeveer de conclusie van wat het mysterieteam van Omroep Centraal de kijkers laat zien. De Kerkstraat is tussen de kerk en de Ruijschenberghstraat tot op de dag van vandaag een bijzonder gevarieerde, aantrekkelijke en sfeervolle straatwand blijven bieden.

UIT: Gemerts Nieuwsblad maart 2012

47. Het Mysterie van de Kerkstraat