GH-2015-04-Halloween ofwel Allerheiligenavond

Ad Otten

Wil je vandaag-de-dag bij de tijd zijn dan moet je (ook) Halloween een warm hart toedragen. De jeugd is er in elk geval weg van. Overgewaaid uit Amerika? Ja en nee. Het is namelijk in het verre verleden eerst vanuit ‘Keltisch’ Europa (voornamelijk Ierland, Groot-Brittannië) daar in Amerika aangewaaid. In de Keltische kalender (ooit ook in onze streken) was 31 oktober oudjaar en 1 november nieuwjaar. Kelten ‘geloofden’ dat dan de geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om die geesten af te weren werden maskers gedragen en wapende men zich met vuur in lantaarns. Eeuwen en eeuwen geleden zou ’t ook christelijk gebruik zijn geweest om op Allerzielendag (2 november) in lompen gehuld te bedelen om zogeheten zielencake (brood met krenten). Voor elke snee moest dan wel een gebedje worden opgezegd voor de dode verwanten van de schenker om daarmee hun verblijf in het vagevuur te bekorten en de opname in de hemel te bespoedigen... Welnee Halloween is ons helemaal niet zo vreemd. Op Allerheiligenavond j.l. vierde zelfs onzen ouwe getrouwe drumknaauwer op ’t Ridderplein ’t feestje mee. En wat hij nog nooit had meegemaakt: nu klommen jolige kinderen bij hem op de sokkel om ‘m nota bene te kussen. Skon toch? Kijk maar naar bijgaande foto’s. Andere Tijden!

Klik HIER voor de tekst met afbeeldingen (PDF)

December 2017

Nieuws Heemkundekring