Superspeurtocht op Koningsdag 2019

Heemkundekring De Kommanderij Gemert heeft een super speurtocht ‘Het mysterie van Ridder Rutger’ gemaakt door het centrum van Gemert voor iedereen, maar vooral voor gezinnen met kinderen. De speurtocht kun je op Koningsdag ophalen bij de Heemkamer, Ruijschenberghstraat 3b in Gemert tussen 12.30 en 13.30 uur.

Tijdens de speurtocht wordt de geschiedenis van Gemert op een hele leuke en actieve manier beleefd. Kun je zoeken met coördinaten, die invoeren in je GPS of op je telefoon? Of gewoon met een kaart door Gemert lopen?

Dan is deze speurtocht iets voor jou!

Er is een route van 3km uitgezet waar allerlei leuke opdrachten uitgevoerd moeten worden. Wie alle opdrachten heeft gedaan, kan het mysterie ontcijferen.

De speurtocht biedt veel leuke en interessante weetjes over de geschiedenis van de Duitse Orde.
Een superleuk uitje op Koningsdag. Met het uitvoeren van de speurtocht ben je ongeveer twee uur zoet.

Wij zien je graag op Koningsdag bij de Latijnse School in Gemert.

Duppen-filmavond donderdag 18 april.

Donderdag 18 april in Boerenbondsmuseum

Duppen-filmavond

Behalve heel veel foto’s maakte Duppen ook een aantal films/filmpjes. Op deze avond kunt u kennismaken met de filmer Duppen. U krijgt een filmpje te zien dat naar alle waarschijnlijkheid gezien moet worden als de eerste prille stappen van de fotograaf Duppen op het gebied van bewegende beelden van de filmer Duppen.

Verder zijn er films te zien van een uitje met de bejaarden van Gemert vanaf het “mertvelt”, van de melkboer die nog aan huis kwam en de melk nog “los” verkocht. Verder: een film uit 1951 toen de 10000ste inwoner van Gemert geboren werd, en een film van de familie Duppen zelf op 5 mei 1953, toen Jan en Tonia 25 jaar getrouwd waren.

En dit is nog niet alles, er worden nog verschillende andere films vertoond.

Er is voorzien in een pauze om u de gelegenheid te geven een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening) en alvast na te praten over wat u gezien hebt.

Zoals altijd zijn Jan en Laura Habraken benieuwd naar namen van de mensen. Dus als u iemand herkent, laat het weten!

De filmavond is donderdag 18 april in het Boerenbondsmuseum aan de Pandelaar 106 in Gemert en begint om 20.00 uur. Omstreeks 22.00 is het afgelopen. De toegang is gratis.

Consumpties voor eigen rekening

 

Heemkaffee 14 april: Grote veranderingen in Gemert Centrum vanaf 1964

In het Heemkaffee van 14 april spreekt Ad Otten op zijn bekende wijze over de veranderplannen van Gemert-Centrum.

Wist u van plannen, kort voor de oorlog, om een nieuwe kerk in de Pandelaar te bouwen? Wist u dat in de jaren zestig de hele westelijke straatwand van de Kerkstraat gesloopt zou worden. En dat daarbij ook de Latijnse School, de oude pastorie, het Hofgoed (notariaat) en nog veel meer zou worden gesloopt?. Een waar schrikbeeld. Gelukkig is het nooit zover gekomen.

Ad Otten vertelt niet alleen hierover, hij laat ook de plannen zien.

Plaats van handeling is de heemkamer aan de Ruijschenberghstraat 3b in Gemert.

Aanvang 11.00 uur, gratis toegang en vol is vol. Omstreeks 13.00 uur is het afgelopen.

 

22e Grooët Gímmers Dikteej 2019

Donderdag 11 april 2019 20:00 uur

Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106

“Ónder de tòffel, zwiejgde stil

dor zit juffrou Dikken Bil

Dikken Bil zo hiejt ze

duujzend skeete liejt ze

èlke skeet die waëgt ’n pónd

daor zit juffrou Dikke Kónt.”

 

Als u als geboren en/of getogen Gemertenaar als kind dit ondeugende kinderrijm op de spùlpláts hebt gezongen als de leerkrachten onder het spùlketiejr nog aan het koffieleuten waren, dan kunt u, nadat u bent bijgekomen van het lachen om de herinnering aan deze minder welriekende leerkracht, in ieder geval opgelucht concluderen dat uw kennis van onze echte moedertaal, het ‘Gímmers’ groot genoeg is om deel te nemen aan het Grooët Gímmers Dikteej, want dat vindt dit jaar voor de tweeëntwintigste keer plaats in het Boerenbondsmuseum. Tussen de bedrijven van het dictee door, is er natuurlijk weer gelegenheid om te luisteren naar sappige verhalen en gedichten in dialect. Hopelijk kunnen we ook weer zorgen voor een muzikaal intermezzo.

Kortom, op donderdag 11 april 2018 organiseert de Openbare Bibliotheek ‘De Lage Beemden’ in samenwerking met Heemkundekring “De Kommanderij Gemert” weer een Grooët Gímmers Dikteej, in de ontvangstruimte van het Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106, in Gemert. In het Activiteitenprogramma 2019 van de Heemkundekring heeft u de aankondiging van het dictee natuurlijk al gezien.

Iedereen kan meedoen, ook inwoners van Bakel, Milheeze en De Rips. Zo groot zijn de verschillen tussen onze dialecten nou ook weer niet. Ook hoeft u geen lid van de Heemkundekring te zijn. Het programma begint om 20.00 uur.

De nadruk ligt altijd op sappige dialectwoorden en uitdrukkingen en niet op spelling. We werken met meerkeuzevragen, die ook nog eens hardop voorgelezen zullen worden. U hoeft dus zelf geen woord ‘Gímmers’ te schrijven. Om u een idee te geven èn om u enthousiast te maken, volgen hier enkele woorden uit het vorige dictee in de nieuwe Gemertse spelling: kunnengske, dejselfink, ánwèèrk, aojtgoje, atènsie-ja, vaëg, vathaffel, brooëdbank, milkoers rewázzie en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Als u van te voren even een blik werpt op de 816 bladzijdes van het in maart 2017 uitgekomen nieuwe Gemertse Woordenboek, zullen de nieuwe opgaves voor u ongetwijfeld een peulenschilletje blijken.

Het programma omvat o.a. de opening met koffie (en iets erbij) door mevrouw Geertje Gloudemans van de Openbare Bibliotheek (zij heeft de taak van Charlotte Tulp overgenomen), een toelichting op het dictee door Wim Vos (die samen met Harry Slits en Piet Vos  het dictee samenstelde),  het dictee in twee gedeeltes (woorden en uitdrukkingen), intermezzo’s (verhalen/ gedichten in dialect en iets muzikaals), bekendmaking van de drie beste dictees door de voorzitter van de jury die ook de prijzen (drie boeken uit het fonds van de Heemkundekring) zal uitreiken. Daarna napraten onder het genot van een glaasje.

Toegang gratis 

Beeldbank Heemkundekring Gemert

De beeld- en archiefbank is een digitale beeldbank voor erfgoedmateriaal uit Gemert. Er bevinden zich al duizenden beelden in deze beeld- en archiefbank. De website is voortdurend in ontwikkeling. Onze vrijwilligers vullen de inhoud nog dagelijks aan. Naast het archiefmateriaal van Heemkring De Kommanderij laten wij ook interessante erfgoedcollecties van derden zien die betrekking hebben op onze gemeente (o.a. de fotocollectie van Duppen)

U kunt kiezen uit de volgende rubrieken:

 • Beeldmateriaal
  Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de door ons getoonde foto’s? Laat het ons weten. Stuur dan een e-mail naar: brievenbus@heemkundekringgemert.nl. Geef bij uw reactie wel het objectnummer aan.
 • Boeken
  Heemkring De Kommanderij beschikt over een bibliotheek met meer dan 4.000 boeken. U kunt kiezen uit diverse onderwerpen. Om boeken te lenen moet u lid zijn van Heemkring De Kommanderij. Hoe u lid kunt worden kunt u hier lezen. Wilt u de boeken inzien? Dat kan. Ook als u geen lid bent. Onze bibliotheek is open op …..
 • Bidprentjes

In deze rubriek vindt u duizenden bidprentjes, die u kunt gebruiken voor genealogisch onderzoek

 • Voorwerpen nog niet beschikbaar
  In deze rubriek tonen wij u voorwerpen die in ons Heemgebouw aanwezig zijn. (schilderijen, beeldjes, etc.)
 • Video’s nog niet beschikbaar
  Opnamen van historische gebeurtenissen en culturele evenementen in onze Gemeente kunt u hier bekijken.

Neem eens een kijkje in onze Beeldbank en ga op zoek naar verhalen

Heemavond 27 maart Foto’s kijken

Wederom een goed gevulde Heemkamer op onze 2e heemavond van woensdag 27 februari 2019.

Het thema “Wegwijs op de kadasterviewer” door Jan Timmers, was een succes.

Bezoekers ontsloten op hun eigen laptop of ipad de gegevens en veranderingen die in het Archief van het Kadaster vanaf 1832 worden vermeld.Een goed hulpmiddel in uw zoektocht naar meer genealogische gegevens. U kunt deze gegevens ook opzoeken op de computers in onze Heemkamer tijdens de openstellingsuren of op de Heemavonden.

De volgende Heemavond is woensdag 27 maart 2019 van 20.00 tot 22.00 uur.

Belangstellenden kunnen dan op groot scherm zien hoe oude foto’s van de Heemkundekring Gemert te bekijken zijn via Brabants erfgoed. De fotoboeken van de Duppen-collectie liggen ook ter inzage en boeken met oude krantenknipsels en bidprentjes.

Onze vrijwilligers helpen u graag, waar nodig.

De koffie staat klaar. We zien u graag op de Heemkamer aan de Ruijschenberghstraat 3b in Gemert.

Verliefd, verloofd, getrouwd

Het is tijd voor een stukje geschiedenis. Wat weten we namelijk over de verloving, het huwelijk en de tradities rond het huwelijk? Daar gaan we met z’n allen over praten.

Over allerlei wetenswaardigheden gaan we praten. Kleding van vroeger en nu, koppelen, het huwelijksbootje, de bruidstaart enzovoort.

Er is veel veranderd rond de huwelijksdag in honderd jaar. Wij gaan praten over trouwjurken uit het begin van de twintigste eeuw, maar ook of je met een zelfgemaakte jurk in de jaren ’40 trouwde, hoe sommige mensen in de zestiger jaren op de fiets naar het stadhuis reden en dat in de laatste decennia de limousine niet spectaculair genoeg kon zijn. Je kon in de vorige eeuw voor bijna niets trouwen of er een bijna decadente trouwdag van maken die tienduizenden guldens mocht kosten.

We praten over geboortebeperking en over het krijgen van kinderen.

 

Op deze gezellige middag mag je je trouwjurk meenemen om te laten zien aan de andere mensen. Natuurlijk mag deze ook gedragen worden. Trouwfoto’s zijn ook van harte welkom. Het belooft een leuke middag te worden!

Plaats: Zorgcentrum Ruijschenbergh Julianastraat 2

Tijd: 14:00 – 16:00 uur. toegang gratis

 

Geopark De Peelhorst

10 maart 2019 11:00 – 13:00 uur

Heemkamer, Ruijschenberghstraat 3b Gemert.

In 2014 werd in Gemert-Bakel het project Breuken Beleven uitgevoerd. Een project om informatie te verzamelen, maar vooral om informatie te verspreiden over de Peelrandbreuk, die door Gemert en Bakel loopt. Wat is een breuk, hoe ziet die eruit en wat kun je ervan merken in het landschap. Het idee om de Peelrandbreuk beter beleefbaar te maken heeft zich verder verspreid. Sinds enige tijd werken gemeenten langs de Peelrandbreuk en op de Peelhorst samen om voor het gebied de status van Unesco Geopark te verwerven. Tijdens het heemkaffee wordt kort ingegaan op de manieren waarop de Peelrandbreuk zich manifesteert in het landschap. Daarnaast wordt ingegaan op wat een Geopark is en op welke manier de Peelrandbreuk en de Peelhorst beter op de kaart gezet worden.

Toegang gratis

Consumpties voor eigen rekening

 

Heemavond 27 februari 2019

Ondanks de slechte weersvoorspellingen werd de eerste Heemavond goed bezocht.

Voor sommige heemliefhebbers was het een eye-opener te zien hoeveel informatiemateriaal wij in huis hebben. Zoals boeken, tijdschriften, bidprentjes, krantenknipsels, kaarten, foto’s enz.

Volgende keer, woensdagavond 27 februari 2019 van 20.00 tot22.00 uur, kunt u uw kennis weer verbreden.Jan Timmers zal u dan wegwijs maken op de kadasterviewer. De kadasterviewer geeft de mogelijkheid om het archief van het kadaster vanaf 1832 te bekijken. Niet alleen de kadastrale leggers, waarin alle grondeigenaren met hun bezittingen worden vermeld, maar ook alle kadastrale hulpkaartjes, die getekend werden bij veranderingen in het kadaster, kunnen worden bekeken. Eerst kon dat alleen op het BHIC in Den Bosch, maar sinds kort kan de kadasterviewer ook op de heemkamer in Gemert worden geraadpleegd. Belangstellenden die (kunnen) beschikken over een laptop of ipad/tablet wordt gevraagd dat apparaat mee te nemen naar de Heemavond. Dan lukt het zeker om aan de slag te gaan met de kadasterviewer.

We zien u graag in de Heemkamer van Heemkundekring De Kommanderij Gemert aan de

Ruijschenberghstraat 3b in Gemert.

Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen

In “Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen” belicht de Deurnese dokter Hans van den Broek de “vrouwelijke” zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Hij zal onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwde en hoe men aan geboortebeperking deed of althans probeerde te doen, belichten. Hierbij krijgt u veel niet eerder gehoorde wetenswaardigheden over zwangerschap en bevalling te horen. En natuurlijk worden ook de kennis en de taken van de vroedvrouw belicht, zoals het opsporen van vaders van onwettige kinderen.

Daarnaast zullen de opvattingen over de hygiëne bij kinderen u misschien lichte rillingen bezorgen. Neemt u de zakdoekjes met odeklonje maar mee. Want wat te denken van het gebruik tot pakweg 1925 om kinderen zo stevig in te bakeren dat ze amper nog konden bewegen. Ze werden er wel mooi rustig van en het zou ook helpen tegen Engelse ziekte. Het voorkwam echter niet de verregaande vervuiling die het met zich meebracht.

Daarnaast zullen de omgang met aandoeningen als borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziektes de revue passeren.

Ruime aandacht is er tot slot voor de zich vaak in het geniep afspelende zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen van ongewenste kinderen. Hoewel dat verschijnsel getalsmatig in de grote steden vaker voorkwam is het ook in onze toenmalige plattelandsregio wel degelijk aanwezig geweest.

Zoals gebruikelijk zal het verhaal weer met de nodige illustraties en in duidelijke taal verlucht en verteld worden.

Dankzij de hulp van zijn Deurnese heemkundevrienden heeft hij weer tal van wetenswaardigheden en aardigheden aangeboden gekregen uit de archieven en u zult vol verbazing en met rode oren huiswaarts keren.

Plaats: Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106 Gemert

Tijd: 20:00 – 22:00 uur

Toegang gratis, consumpties voor eigen rekening